Η semi bluff, ένας όρος που δόθηκε εξ αρχής από τον David Sklansky, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος πονταρίσματος, όχι ακριβώς ένα ποντάρισμα αξίας και ούτε ακριβώς και μπλόφα, αλλά λίγο και από τα δύο. Είναι ένα ποντάρισμα που γίνεται από ένα φύλλο που έχει draw εναντίον ενός φύλλου που είναι πιθανόν ήδη φτιαγμένο. Το ποντάρισμα έχει δύο τρόπους να κερδίσει: το φτιαγμένο φύλλο μπορεί να κάνει fold ή το φύλλο που κάνει draw να βελτιωθεί και να κερδίσει και πιθανώς θα κερδίσει ένα μεγάλο pot.

Ως παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε[Ac][10c]

και στο flop έρχονται τα[Kc][7c][2h]

Έχετε ένα draw για χρώμα στα Σπαθιά συν τη μεγαλύτερη κάρτα (τον Άσσο, ο οποίος είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη κάρτα στο τραπέζι) και ποντάρετε. Εάν ο αντίπαλος σας κάνει fold, κερδίζετε το pot, που είναι ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Εάν ο αντίπαλος σας έχει ένα ζευγάρι, μπορεί να κάνει call το ποντάρισμά σας. Τώρα μπορείτε να κερδίσετε εάν έρθει οποιοδήποτε Σπαθί ή ένας Άσσος, δηλαδή έχετε σύνολο 12 outs. Εάν δεν βελτιώσετε το φύλλο σας στο turn, η δύναμη που δείξατε στο flop ίσως να αποθαρρύνει τον αντίπαλό σας και να μη ποντάρει, οπότε θα μπορείτε να φτιάξετε το φύλλο σας ξανά στο river. Με τα 12 outs, είστε περίπου 44% πιθανός νικητής εάν είναι να δείτε δύο κάρτες ακόμα.

Λίγα μαθηματικά θα δείξουν το πόσο δυνατή μπορεί να είναι η κίνηση της semi bluff. Ας κοιτάξουμε ξανά στο προηγούμενο παράδειγμα. Ας πούμε ότι πιστεύετε ότι υπάρχει μία πιθανότητα 30% να κάνει fold ο αντίπαλος σας εάν ποντάρετε. Εάν κάνετε call, υπολογίζετε ότι υπάρχει μία πιθανότητα 44% ότι θα φτιάξετε το φύλλο σας και όντως θα κερδίσετε στο άνοιγμα των φύλλων. Εάν αυτοί οι υπολογισμοί είναι σωστοί, τότε θα κερδίσετε αμέσως κατά το 30% των περιπτώσεων και
κατά 30,8%. .308 = (.70)(.44) θα κερδίσετε στο άνοιγμα των φύλλων, συνολικά δηλαδή για το 60,8%. Η semi bluff σας έχει κάνει δηλαδή ένα πραγματικό φαβορί. (Αν και θα είχατε χασούρα εάν το ποντάρισμα ήταν μεγάλο πολλαπλάσιο του pot).

Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία semi bluff σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται, προσέξτε ότι μερικά πράγματα μπορούν να μην πάνε καλά με αυτό το ρόδινο σενάριο.

Εδώ είναι μία σύντομη λίστα αυτών των πραγμάτων:

  1. Υπολογίσατε ότι οι πιθανότητες να κάνει fold ο αντίπαλός σας είναι στο 30%, ποσοστό που μπορεί να είναι πολύ υψηλό, δεδομένου του φύλλου που μπορεί να έχει ο αντίπαλός σας.
  2. Όταν κάνετε την semi bluff σας, ο αντίπαλός σας μπορεί να κάνει raise αντί να κάνει call, οπότε κατόπιν αυτού οι υπολογισμοί σας πάνε χαμένοι.
  3. Εάν δεν φτιάξετε το φύλλο σας στο turn, ο αντίπαλός σας μπορεί να κάνει ένα μεγάλο ποντάρισμα και θα υπολείπεται μόνο άλλη μία κάρτα – ένα ποντάρισμα που δεν μπορείτε να το κάνετε call.
  4. Μπορεί να φτιάξετε το φύλλο σας και να ανακαλύψετε ότι ο αντίπαλός σας έφτιαξε ένα ακόμα μεγαλύτερο από το δικό σας.

Εν συντομία, οι semi bluffs είναι ένα εργαλείο στο οπλοστάσιό σας, αλλά δεν είναι μία μηχανική στρατηγική για να κερδίσετε.

Να τις χρησιμοποιείτε προσεκτικά.

bluffΑπό το βιβλίο του Dan Harrington «Ο Harrington στα Παιχνίδια με μετρητά, Τόμος 1ος » που κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις «Τριποδάκη»