Ο Patrick “Nitreg” είναι εκπαιδευτής πόκερ στο GrinderSchool

15Όντας νικηφόροι παίκτες του πόκερ, σπάνια σκεπτόμαστε από που μας έρχονται τα κέρδη μας. Υποθέτουμε ότι έρχονται από τους πιο αδύναμους από εμάς παίκτες και έτσι είναι. Πως μπορούμε όμως να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους αδύναμους παίκτες; Θυμηθείτε, στο πόκερ συνέχεια προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη μας και να ελαττώσουμε τη χασούρα μας οπότε είναι βασικό να σκεπτόμαστε αυτά τα πράγματα σε βάθος.

Πρώτα απ όλα, ας ορίσουμε τι σημαίνει «αδύναμος παίκτης». Ένας αδύναμος παίκτης είναι κάποιος που γενικά παίζει με στυλ loose/passive και έχει χαμηλό παράγοντα επιθετικότητας. Μπορείτε να καταλάβετε ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες αν τους δείτε να κάνουν πολύ limp ή call πριν το flop, check ή call μετά το flop και δεν κάνουν raise ή δεν ποντάρουν και πολύ. Το χαρακτηριστικό τους είναι ένας συνδυασμός να έχουν ένα μεγάλο range φύλλων και να μη κάνουν fold πολύ εύκολα (τουλάχιστον preflop). Γενικά αυτοί οι παίκτες κάνουν call μικρά πονταρίσματα και δε συνεχίζουν εύκολα αν έχουν μια μικρή επαφή με το board.

Ο πιο εύκολος τρόπος να τους εκμεταλλευτείτε είναι να κάνετε fold κάθε φορά που ένας τέτοιος παίκτης κάνει μια σοβαρή κίνηση. Θυμάστε εκείνες τις φορές που σας έκανε ένα mini-raise ένας πιο αδύναμος παίκτης; Αν και είναι ένα ελάχιστο raise, συνεχίζει να είναι ένα raise και θα πρέπει να κάνετε fold εκτός εάν έχετε τα nuts. Θυμηθείτε ότι αυτοί οι παίκτες κάνουν check/call με την πλειοψηφία των φύλλων τους. Όταν κάνουν raise, έχουν ένα συγκεκριμένο range.  Αφού δε κάνουν ποτέ raise, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το range τους είναι βασικά εδώ το πιο καλό τους και εύκολα κάντε fold ακόμα και τα δυνατά σας φύλλα με ένα top pair και έναν καλό kicker.

10Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι αυτοί οι παίκτες κάνουν πολύ call με αδύναμα φύλλα. Εάν ένας παίκτης κάνει call με ένα μεσαίο ζευγάρι ή με το μεγαλύτερο όταν στο board υπάρχουν 3 κάρτες για χρώμα ή 4 για straight, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους παίκτες όλη την ημέρα! Θα πρέπει να ποντάρουμε για value με πιο πολλά φύλλα και θα πρέπει σπάνια ή και ποτέ να τους μπλοφάρουμε. Αυτό σημαίνει ότι το range σας για steal πριν το flop θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό και το range σας για το c-bet σας δε θα πρέπει να περιλαμβάνει καθαρές μπλόφες. Εάν κάνετε ένα μικρό ποντάρισμα για value, μετά μπορείτε να ποντάρετε με φύλλα όπως το δεύτερο ζευγάρι με τον top kicker σε ένα board για value. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε να ποντάρετε πιο λίγα από το μέγεθος του pot με φύλλα όπως 2 ζευγάρια ή sets επειδή αυτοί οι παίκτες δε κάνουν fold ή call βασιζόμενοι στο μέγεθος του πονταρίσματος σας.

Οι πιο αδύναμοι παίκτες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες στο River: Σε αυτούς που κάνουν call μικρά πονταρίσματα με το αδύναμο range τους και σε αυτούς που κάνουν fold την πλειοψηφία των φύλλων τους επειδή το range τους είναι όντως ευρύ και αδύναμο. Εάν τύχει κι έχουμε παίξει αρκετές χιλιάδες παρτίδες εναντίον τους, μπορούμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τα στατιστικά τους. Εάν η συχνότητα που φτάνουν στο showdown είναι 24% με 27% παίζουν με φυσιολογικό range. Εάν είναι πολύ μικρότερη από 24% τότε θα πρέπει να μπλοφάρετε πιο πολύ ειδικά στα επικίνδυνα boards. Όταν η συχνότητα που φτάνουν στο showdown είναι πολύ μεγαλύτερη από 27% τότε είναι μεγάλοι calling stations και μη κάνετε fold εάν έχετε κάποια επαφή με το board έτσι ώστε να ποντάρετε πάντα για value και ποτέ να μη μπλοφάρετε.

Όταν σκεπτόμαστε το αδύναμο παίξιμο preflop, μπορούμε να βρούμε τρόπους να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους παίκτες αφού γενικά κάνουν limp. Εάν ένας παίκτης κάνει limp με ένα ευρύ φάσμα φύλλων, μπορούμε να αρχίσουμε να τον απομονώνουμε για αξία. Η φόρμουλα είναι απλή: κάντε raise preflop και c-bet στο flop εάν τύχει και κάνουν call πριν το flop. Το μόνο μειονέκτημα στην προσπάθεια σας να απομονώσετε αυτόν τον παίκτη είναι ότι οι άλλοι καλοί παίκτες μπορεί να καταλάβουν τι κάνετε και να θέλουν να συμμετέχουν κι αυτοί. Για να περιορίσουμε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να βεβαιωθούμε όσο γίνεται ότι απομονώνουμε τον παίκτη από τις θέσεις cut-off και button αν δεν συμμετέχει στη παρτίδα ένας καλός επιθετικός παίκτης σε θέση στα αριστερά μας.

14407930_688483551304255_1000936697_oΜια άλλη τάση που έχουν αυτοί οι παίκτες είναι ότι αντιδρούν αδύναμα στα 3-bets. Εάν παρατηρήσετε ότι ένας αδύναμος παίκτης κάνει open με μεγάλο range και μετά κάνει call τα 3-bets εκτός θέσης με το ίδιο μεγάλο range, μπορούμε να αρχίσουμε να ποντάρουμε 3-bet στους αδύναμους αντίπαλους με ένα πιο ευρύ range φύλλων. Άλλοι αδύναμοι παίκτες θα κάνουν πολύ συχνά fold στα 3-bets. Εάν συμβαίνει αυτό, θέλουμε να κάνουμε το 3-bet με ένα αυστηρό range όπου μπορούμε να πιέσουμε πολύ με κέρδος τον αντίπαλο και να πάρουμε πολλά pots πριν το flop.

Τελικά, όλοι οι παίκτες στα μικρά stakes έχουν κάποιες αδυναμίες και αυτός είναι ο λόγος που παίζουν σε αυτά τα παιχνίδια εξ αρχής. Είναι σημαντικό να ψάχνουμε για αυτές τις αδύναμες τάσεις και συχνά να σκεπτόμαστε τρόπους να τις εκμεταλλευτούμε. Δοκιμάστε κάτι. Αν δεν πετύχει ή αν δείτε ότι ο αντίπαλος προσαρμόζεται, τότε θα πρέπει να προσαρμοστείτε κι εσείς και να τους εκμεταλλευτείτε και πάλι. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να σκέπτεστε την εκμετάλλευση αυτών των παικτών, σας εγγυώμαι ότι θα εξελιχτείτε σε καλούς παίκτες και το win rate σας θα φτάσει στη κορυφή!