Τexas Holdem-κανόνες-texas-hold'em_680x250

Το Texas Hold ’em, το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως παιχνίδι καρτών, είναι ένα εύκολα κατανοητό παιχνίδι τουλάχιστον όσον αφορά στους βασικούς κανόνες παιξίματος. Ας το δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά:

Στο τραπέζι του Texas Hold ’em η μοιρασιά των φύλλων γίνεται με την φορά των δεικτών του ρολογιού, δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά και η αρχή καθορίζεται από το button, ένας πλαστικός δίσκος που μπαίνει μπροστά από τον παίκτη. Σε κάθε νέα παρτίδα, το button μετακινείται μια θέση δεξιά. Ο παίκτης που βρίσκεται δεξιά του button, ονομάζεται small blind και έχει την υποχρέωση να καταθέσει το μικρότερο υποχρεωτικό ποντάρισμα όπως αυτό ορίζεται από τη δομή του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ο αμέσως επόμενος παίκτης, το big blind, θα καταθέσει κι αυτός με τη σειρά του το υποχρεωτικό του ποντάρισμα, το διπλάσιο του small blind. Και τότε αρχίζει το μοίρασμα των φύλλων.

Σε κάθε παίκτη μοιράζονται από 2 φύλλα που στην ορολογία του Texas Hold ’em ονομάζονται hole cards. Μόλις ολοκληρωθεί το μοίρασμα των φύλλων σε όλους τους παίκτες, ο παίκτης δεξιά του big blind (under the gun) μιλά πρώτος και εν συνεχεία ο επόμενος δεξιά του κ.ο.κ.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται pre-flop και οι παίκτες έχουν τώρα μια σειρά επιλογών:

Fold: Αν δεν θέλουν να παίξουν το φύλλο τους, πάνε πάσο, πέρα από τη γραμμή του τραπεζιού που ορίζει τον χώρο του ατόμου που μοιράζει την τράπουλα.

Call: Ο παίκτης τοποθετεί μάρκες ίσες με το ποσό του big blind.

Raise: Ο παίκτης αυξάνει το ποντάρισμα του σε ποσό που ο ίδιος επιθυμεί που είναι σίγουρα (τουλάχιστον το) διπλάσιο του big blind.

Αφού όλοι οι παίκτες παίξουν με τη σειρά τους, ο dealer, αφού πρώτα «κάψει» μια κάρτα που στη πράξη σημαίνει να βγάλει την πρώτη από την τράπουλα κλειστή πάνω στο τραπέζι, θα μοιράσει το Flop, δηλαδή 3 κάρτες ανοιχτές στο κέντρο του τραπεζιού. Οι εναπομείναντες παίκτες μιλάνε πάλι με την ίδια φορά από δεξιά του παίκτη button κι έχουν τις ίδιες επιλογές που είχαν και πριν το flop συν την επιλογή του:

Check: Αν δεν έχει ποντάρει κανείς άλλος παίκτης πριν από αυτόν, τότε ο παίκτης μπορεί να κάνει check, που σημαίνει ότι δίνει το δικαίωμα πονταρίσματος στον επόμενο παίκτη.

Το fold παραμένει ως έχει, το call από εδώ και πέρα θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το ποντάρισμα ενός προηγούμενου παίκτη τοποθετώντας στο τραπέζι μάρκες ίσης αξίας και το raise μας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το τελευταίο ποντάρισμα πριν από εμάς.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτός ο γύρος πονταρισμάτων, ο dealer θα κάψει ακόμα μια κάρτα και την επομένη θα την αφήσει ανοιχτή πάνω στο τραπέζι δίπλα στις προηγούμενες τρεις και τότε έχουμε την φάση του Turn.

Επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία επιλογών από τους παίκτες που συνεχίζουν στη παρτίδα και τέλος μοιράζεται από τον dealer και η τελευταία κάρτα (αφού καεί ακόμα μια) στο τραπέζι και βρισκόμαστε έτσι στη φάση του River. Αφού ολοκληρωθεί και αυτός ο γύρος πονταρίσματος, οι εναπομείναντες παίκτες εμφανίζουν τα φύλλα τους για να αποφασιστεί ποιο φύλλο κερδίζει τη δεδομένη παρτίδα. Ο πρώτος που εμφανίζει τα φύλλα του είναι αυτός που πόνταρε τελευταίος εκτός κι αν δεν υπάρχει ποντάρισμα οπότε πρώτος δείχνει τα φύλλα του ο πρώτος ενεργός παίκτης δίπλα στον button. Αυτή η εμφάνιση ονομάζεται στην ορολογία του πόκερ “showdown”.

Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες και δεν είναι υποχρεωτική ολόκληρη η ακολουθία των στοιχηματικών γύρων αφού μια παρτίδα μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή χωρίς  υποχρεωτικά να φτάσει στο River ή στο showdown. Για παράδειγμα, ένα δυνατό ποντάρισμα pre-flop θα μπορούσε κάλλιστα να υποχρεώσει όλους τους παίκτες να κάνουν fold. Σε οποιαδήποτε στιγμή έχει μείνει μόνο ένας παίκτης στη δράση, η παρτίδα τελειώνει.

Η δυναμική των φύλλων ορίζεται με μια συγκεκριμένη ιεραρχία ξεκινώντας από το high card και φτάνοντας στο Flush Royal. Για το καλύτερο χέρι, συνδυασμό καρτών, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις 2 κάρτες του ή μόνο 1 ή καμία και να παίξει με αυτές του τραπεζιού μόνο. Για την σειρά κατάταξης της δύναμης του φύλλου, δείτε εδώ.