Η Ιστορία του EPT

Το European Poker Tour EPT ξεκίνησε το 2004 όταν ο John Duthie, πρώην νικητής του τουρνουά Million Poker, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη έκρηξη της δημοτικότητας του Texas Hold’em και να δημιουργήσει ένα νέο τουρνουά το οποίο τελικά θα κατέληγε να ανταγωνίζεται το World Poker Tour (WPT) και το World Series of Poker (WSOP). Ο Duthie ήταν στη κατάλληλη θέση για να ενορχηστρώσει τα γεγονότα, δεδομένου του ρόλου του στην τηλεόραση και της συμμαχίας του με την PokerStars (ένας από τους κύριους χορηγούς και ιδιοκτήτες μέρους του EPT). Ικανός να διαπραγματευτεί και τις ραδιοτηλεοπτικές προσφορές για όλη τη σειρά, εξακολουθεί να σχολιάζει τα events μέχρι και σήμερα.

ept

Όταν ξεκίνησε, το European Poker Tour προκειμένου να ξεχωρίσει από το WPT, είχε σημαντικά μικρότερα buy-ins και ένα τελικό τραπέζι με οκτώ παίκτες (αντί των έξι). Λόγω της ταχείας δημοτικότητας του, τα buy-ins αυξήθηκαν μέσα σε λίγες σεζόν, και τώρα είναι συγκρίσιμα με εκείνα του WPT ή του WSOP. Το European Poker Tour αντλεί παίκτες από όλο τον κόσμο και οι παίκτες στο τελικό τραπέζι έχουν προέλθει όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες (περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα), τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Δημοκρατία της Κίνας, την Τουρκία, Το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία καθώς και την Ελλάδα.

ept

Το main event  της Season 1 του  European Poker Tour το κέρδισε ο Ολλανδός Rob Hollink, ο οποίος νίκησε  210 ανταγωνιστές και πήρε το βραβείο των €635.000. Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη που  πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο, το οποίο θα παρέμενε ως η κύρια περιοχή των events μέχρι την Season 7, όπου πήγε στη Μαδρίτη.

Στη Season 2 προστέθηκε το Μπάντεν της Αυστρίας ως αντικατάσταση της Βιέννης, η οποία δεν επρόκειτο να επιστρέψει στο EPT μέχρι την Season 7. Το main event στο Μόντε Κάρλο κερδήθηκε από τον Αμερικανό Jeff Williams, ο οποίος ήταν μόνο 19 χρονών τότε.

Στη Season 3  του EPT, το Deauville της Γαλλίας αντικαταστάθηκε από το Ντόρτμουντ της Γερμανίας, και δεν θα επέστρεφε για 2 ολόκληρες Seasons μέχρι την Season 5 όπου συμμετέχει μέχρι και σήμερα. Ο Αμερικανός Gavin Griffin κέρδισε το Main Event του Μόντε Κάρλο και είχε προκριθεί από ένα satellite του EPT στη PokerStars.

Στη Season 4, η Πράγα και το Σαν Ρέμο προστέθηκαν και παραμένουν ακόμα. Ο Καναδός Glen Chorny κέρδισε το βραβείο στο Μόντε Κάρλο, το μεγαλύτερο στην ιστορία του EPT.

Η Βουδαπέστη εμφανίστηκε ως τοποθεσία one-shot για το EPT στη Season 5, ενώ ο Pieter de Korver κέρδισε στο Μόντε Κάρλο, το βραβείο των €2.300.000, καθιστώντας τον το δεύτερο μεγαλύτερο νικητή στην ιστορία του European Poker Tour.

Το Main Event της Season 6 το κέρδισε ο Nicolas Chouity, που έβαλε τον Λίβανο ξανά πίσω στο χάρτη του πόκερ, όπου προσωπικά ο ίδιος εξάλειψε 6 από τους 7 αντιπάλους του στο τελικό τραπέζι για να πάρει τον τίτλο και τα €1.700.000 στο Μόντε Κάρλο. Η εκδήλωση αυτή είχε νέο ρεκόρ συμμετοχής με 1.240 παίκτες.

Στη Season 7, το ΕΡΤ ξεκίνησε στο Ταλίν, η Εσθονία επέστρεψε για πρώτη φορά από την Season 1. Αντί για το κλείσιμο του έτους στο Μόντε Κάρλο, το Grand Final πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου ο Ivan Freitez κέρδισε το έπαθλο των €1.500.000 και έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Βενεζουέλα που κέρδισε τίτλο EPT.

Στη Season 8 προστέθηκε και το δικό μας Λουτράκι στην ομάδα και επανήλθε το PokerStars Caribbean Adventure που μετά από την πρώτη του εμφάνιση στη Season 4 είχε αποκοπεί στο Αφρικάνικο Τουρνουά. Επίσης προστέθηκε ακόμα ένα μέρος από την Ιταλία, το Campione, ενώ το χρονοδιάγραμμα του EPT έπαθε κάποια σημαντική ανακατάταξη όταν προσπάθησε να αναδιοργανωθεί στον απόηχο της Black Friday.

Η Season 9 βρήκε το EPT να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και πραγματοποιήθηκε σε 8 στάσεις ανά την Ευρώπη, όπου σε κάθε μια προστίθενται όλο και περισσότερα events και υψηλότερα επίπεδα buy-ins. H Season 9 ξεκίνησε με στυλ και ένα μαζικό Main Event στη Βαρκελώνη, που προσέλκυσε περισσότερους από 1.000 παίκτες, πριν συνεχίσει στο Σαν Ρέμο, στη Πράγα, στο Deauville, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και στο Μεγάλο Τελικό στο Μονακό τον Μάιο του 2013. Κάθε στάση ήταν αξέχαστη και προσέφερε υψηλότατο επίπεδο εμπειρίας σε όλους τους παίκτες.

EPT

Η Season 10 του European Poker Tour στηρίχθηκε στα επιτυχημένα poker events της προηγούμενης δεκαετίας. Το πρόγραμμα έλαβε πάλι χώρα στους καλύτερους προορισμούς και είχε δυο επιπλέον συναρπαστικές προσαρμογές. Η στάση στου Λονδίνο έγινε Φθινόπωρο και η στάση στο San Remo την Άνοιξη, λίγο πριν το μεγάλο τελικό στο κοντινό Μονακό. Κάθε μια από τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις ήταν πραγματικές γιορτές του Πόκερ με περισσότερους από 6.500 παίκτες να αγωνίζονται σε όλη τη σεζόν, για περίπου €40 εκατομμύρια συνολικό χρηματικό έπαθλο. Από τη Βαρκελώνη στο Μονακό, και σε όλες τις τοποθεσίες στο ενδιάμεσο, η Season 10 του EPT έγινε ορόσημο ως το πλουσιότερο τουρνουά της Ευρώπης.

Η Season 11 του European Poker Tour (EPT) ήταν ιστορικής σημασίας. Με το παρθενικό της ταξίδι στο νησί της Μάλτας και τα άλλα μεγάλα events στο Λονδίνο, τις Μπαχάμες και σε άλλα μέρη, η Season 11 δεν πρόκειται να ξεχαστεί σύντομα. Συγχαρητήρια στον Γάλλο Jean Montury ο οποίος πήρε σπίτι του τον πρώτο τίτλο του EPT Main Event της Μάλτας των €687.400. Και αφήνοντας το καλύτερο για το τέλος, η Ισπανία έχει τώρα για πρώτη φορά νικητή του EPT τον Adrian Mateo, ο οποίος απέκρουσε 563 αντίπαλους στην PokerStars και στο Monte-Carlo® Casino και κέρδισε €1.082.000. Η κάθε μια από τις οκτώ στάσεις της περιοδείας είδε βελτίωση και το EPT απέδειξε για άλλη μια φορά τον λόγο που θεωρείται το καλύτερο φεστιβάλ πόκερ της Ευρώπης.