ploΠοιο είναι το καλύτερο αρχικό φύλλο στο PLO;

Είναι κάτι που ακούω να ρωτάτε αρκετά συχνά και αντίθετα από ότι στο No Limit Hold ‘em, η απάντηση είναι εδώ άμεσα προφανής επειδή στο Omaha, τα φύλλα σχεδόν πάντα φτάνουν στο flop και έτσι η ακριβής equity τους πριν το flop δεν είναι και τόσο σημαντική πλέον. Οι πρόσθετες αξίες των φύλλων είναι παρόμοιες γενικά, που σημαίνει ότι όσο και δυνατό να είναι το αρχικό σας φύλλο, θα έχετε έναν τουλάχιστον αντίπαλο που θα έχει ένα δυνατότερο στο flop.

Έχοντας πει αυτό, ας ξεκινήσουμε με το πιο δυνατό αρχικό φύλλο που μπορείτε να έχετε στο PLO, το AAKK με 2 χρώματα:

[As][Ks][Ad][Kd]

Το κλειδί για ένα καλό αρχικό φύλλο είναι η ικανότητα του να βελτιωθεί στο flop. Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί το AAKK είναι το καλύτερο φύλλο. Δεν είναι το καλύτερο επειδή έχει AA μέσα του, αυτό του δίνει μόνο ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι και μόνο εάν μπορέσετε να ποντάρετε τα περισσότερα χρήματα σας πριν το flop. Είναι το καλύτερο φύλλο επειδή μπορεί να βελτιωθεί στο flop με πολλούς τρόπους ή μπορεί να αποκτήσει πολλά draws για το nut φύλλο.

Παρακάτω σας παραθέτω μερικά flops που μπορεί να έρθουν και που συνήθως θα είστε υπέρ-ευχαριστημένοι να μπορέσετε να βάλετε τις μάρκες σας στο pot όταν παίζετε με ένα μεγάλο stack και το pot είναι μικρό στο flop:

  • [Ah][7c][5c] Έχετε το μεγαλύτερο Set και σχεδόν πάντα θα έχετε το καλύτερο φύλλο εδώ.
  • [2s][Js][Qc] Έχετε 2 μεγαλύτερα ζευγάρια από το flop, το draw για το nut χρώμα και ένα draw για κέντα. Εδώ το να μπορέσετε να βάλετε όλες σας τις μάρκες στο pot, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο να παίζετε εναντίον σε κάτι σαν QQxx, το πολύ να βρεθείτε μπροστά σε μια κατάσταση coinflip. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είστε από ένα ξεκάθαρο μέχρι ένα πολύ μεγάλο φαβορί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αξία του να έχετε το draw για το nut χρώμα, είναι πολύ σημαντική. Συχνά θα βρεθείτε να παίζετε εναντίον ενός φύλλου που πάει για το ίδιο χρώμα, όπως το 89TJ και απέναντι σ’ αυτό είστε 75% φαβορί να κερδίσετε το pot. Ακόμα κι αν είστε αντιμέτωποι με άλλους 2 Άσσους σε rainbow φύλλο, και πάλι θα έχετε πολλές πιθανότητες να βγάλετε μεγάλο κέρδος με μια υπέροχη equity και πιο συχνά!
  • [4d][8d][Qc] Εδώ έχετε και πάλι μεγαλύτερα ζευγάρια και το draw για το nut χρώμα. Σε καταστάσεις σαν κι αυτή θα είστε χαρούμενοι να βάλετε μέσα στο pot τις μάρκες σας, ειδικά εναντίον ενός επιθετικού αντίπαλου. Απλά σκεφτείτε εάν έχει ένα φύλλο όπως το Q875 με 2 ζευγάρια, θα βάλει τις μάρκες του μέσα νομίζοντας ότι εσείς έχετε ένα overpair και εσείς εδώ είστε 54% φαβορί όπως και εναντίον οποιουδήποτε άλλου συνδυασμού που μπορεί να έχει όπως το μεγαλύτερο ζευγάρι και ένα χαμηλότερο draw προφανώς για χρώμα… και θα τον συντρίψετε!

Αυτό που προσπαθώ να δείξω εδώ είναι ότι εάν κάνετε re-raise πριν το flop και παίξετε AAKK γρήγορα και επιθετικά, θα σας τύχουν στο flop πολλές καλές καταστάσεις για να βγάλετε πολλά κέρδη αλλά από την άλλη πλευρά σκεφτείτε και να έχετε το ακόλουθο:

[Ad][Ac][8d][2h]

Αν και αυτή η περίπτωση και πάλι σας δίνει το καλύτερο φύλλο, στις σωστές καταστάσεις, είναι βασικά πολύ δύσκολο να βγάλετε κέρδος σε ένα Ring Game με μεγάλα stacks. Γιατί; Επειδή ακόμα κι αν βγάλετε στο flop έναν Άσσο, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα δυσκολευτείτε να παίξετε. Δείτε αυτό το φύλλο στα προηγούμενα flops που δοκιμάσαμε και μόνο στη 1η θα παίξετε καλά με το top Set ενώ στις άλλες 2 είναι πιθανό ότι θα ρισκάρετε τις μάρκες σας ενώ είστε το αουτσάιντερ. Κι ενώ με το πρώτο φύλλο είχατε κι ένα backup στους Ρηγάδες, εδώ με το 8-2 μόνο με ένα θαύμα θα τα βελτιώσετε.

Αν μπορείτε να ποντάρετε το 40% του stack σας πριν το flop με οποιοδήποτε AAxx φύλλο και δεν παίζετε με deep stacks και δεν παίζετε σε ring game, θα πρέπει να καταλάβετε την αξία των φύλλων που σας φέρνουν draws για τα nuts.

Έτσι με αυτή την θεωρία, ελπίζω να έχετε μια καλύτερη ιδέα του ποια είδη φύλλων θα πρέπει να επιλέγετε για αρχικά σας στο PLO και γιατί. Παρακάτω σας δίνω τα 10 καλύτερα φύλλα με τα οποία μπορείτε να παίξετε και καθώς τα κοιτάζετε, σκεφτείτε πόσα πολλά flops θα σας έδιναν πολλά draws για τα nuts ή για το δεύτερο καλύτερο φύλλο και το πόσο συντονισμένα είναι αυτά τα φύλλα:

  1. Ace Ace King King – Double suited
  2. Ace Ace Jack Ten – Double Suited
  3. Ace Ace Queen Queen – Double Suited
  4. Ace Ace Jack Jack – Double Suited
  5. Ace Ace Ten Ten – Double Suited
  6. Ace Ace Nine Nine – Double Suited
  7. Jack Ten Nine Eight – Double Suited
  8. King King Queen Queen – Double Suited
  9. King Queen Jack Ten – Double Suited
  10. King King Jack Jack – Double Suited

Από τα παραπάνω είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να σκεφτείτε ποια θα είναι τα επόμενα 20 ή 30 δυνατότερα φύλλα. Θυμηθείτε ότι το ΑΑΚΚ στο PLO είναι πολύ πιο σπάνιο από το AA στο No Limit Hold ‘em και εξαιτίας αυτού συνήθως θα βλέπετε flops με τα 50 καλύτερα σας φύλλα σε ένα ring game και με ακόμα πιο πολλά όταν είστε σε ένα heads up παιχνίδι.