Ψάχνοντας μια ευκαιρία για ThreeBet Allin ακόμη και Preflop

Σήμερα, θέλω να δούμε μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά στα τουρνουά. Έχετε φτάσει να κατέχετε ένα stack των 20 blinds ή περίπου τόσο. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους και συμβαίνει στον καθένα και συχνά. Το σημαντικό πράγμα είναι να μην ανησυχήσετε για το πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο αλλά να εξακριβώσετε τι να κάνετε από εδώ και πέρα. Πραγματικά δε θέλετε να φτάσετε στο επίπεδο των 10 blinds. Σε αυτό το σημείο, ακόμα κι αν διπλασιάσετε, θα επιστρέψετε στο άλλο σημείο που ήσασταν πριν. Οπότε γεννιέται η ερώτηση, «τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε 20 big blinds για να προσπαθήσετε να αυξήσετε το stack σας;»

PreflopΜου αρέσει να ψάχνω ευκαιρίες να παίξω all-in ως three-bet σε έναν raiser από τις τελευταίες θέσεις.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Είμαστε στο button με 20 big blinds. Το άτομο στα δεξιά μας κάνει open στα 2,5 bb, που είναι ένα συνηθισμένο ποσό αυτές τις ημέρες. Εάν παίξουμε all-in Preflop από το button και οι 2 blinds πάνε πάσο, αυτό θα βάλει τον προηγούμενο παίκτη σε μια δύσκολη απόφαση.

Από την πλευρά που το βλέπει ο αντίπαλος, το raise μας είναι στα 17,5 bb. Το pot θα γίνει 25 blinds. Υπάρχουν συνήθως 2,5 bb από την δράση των υπόλοιπων παικτών + τα antes, τα 2,5 του αντίπαλου και τα 20 τα δικά μας. Ο αντίπαλος αυτός θα πρέπει να βάλει 17,5 bb για να κάνει το call, δηλαδή περίπου το 41% του pot. Εάν έχει ένα αρχικό stack των 50 bb ή λιγότερο, το να κάνει call εδώ και να χάσει, αλήθεια θα τον πληγώσει πολύ. Έτσι, αυτή η δεδομένη κατάσταση είναι μια που απαιτεί ένα αρκετά δυνατό φύλλο για να γίνει το call, ίσως 9αρια ή καλύτερο ή Α-Κ και Α-Q. Αυτά τα φύλλα είναι το 5% των πιθανών αρχικών φύλλων. Εάν ο αντίπαλος έχει ένα φυσιολογικό range για open, ας πούμε το 30% των φύλλων, αυτό θα σημαίνει ότι θα κάνει fold 5 στις 6 φορές.

Οπότε, ας ρίξουμε μια ματιά στα μαθηματικά από τη δική μας πλευρά. Για τώρα, ας πούμε ότι τα Blinds θα κάνουν fold. Έχουμε 2 περιπτώσεις για να νικήσουμε. Μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το pot preflop ή μπορούμε να το κερδίσουμε στο showdown. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε την equity της κάθε περίπτωσης και μετά να τις αθροίσουμε μαζί για να δούμε  ποιο θα είναι το τελικό μας αποτέλεσμα. Σε αυτή τη περίπτωση, εάν κερδίσουμε preflop, κερδίζουμε συνολικά 25 bb. Εάν υπολογίσουμε ότι ο αντίπαλος μας θα κάνει fold 5 στις 6 φορές, τότε πρέπει να πολλαπλασιάσουμε 0,8333 τα 25 bb που περιμένουμε ότι θα κερδίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνουμε 20,8 bb σε equity από τα folds.

PreflopΤώρα πρέπει να δούμε πόσο συχνά θα κερδίζουμε όταν μας κάνουν call. Για να το υπολογίσουμε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο σαν το PokerStove ή κάποιον άλλον υπολογιστή equity. Επίσης πρέπει να ξέρουμε πόσο συχνά κάνουμε raise σε αυτό το σημείο. Νομίζω ότι το raise με τα μισά από τα φύλλα μας είναι λογικό εδώ. Οπότε αν δούμε το EQUITY μας παίζοντας το 50% ων φύλλων μας απέναντι στο 5% που νομίζουμε ότι παίζει ο αντίπαλος μας, θα κερδίζουμε το 30% των φορών. Για να υπολογίσουμε το equity μας από αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το 0,30 επί τα blinds που θα κερδίσουμε, τα 42,5. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 12,75 bb σε equity σε αυτό ο pot όταν μας κάνουν call. Θυμηθείτε ότι παίζουμε σε αυτό το pot μόνο 1 στις 6 φορές. Οπότε πρέπει να πολλαπλασιάσουμε 0,16666 επί 12,75 bb. Αυτό δίνει 2,12 bb σε equity. Όταν το προσθέτουμε αυτό στα 20,8 ΒΒ από τα folds, έχουμε ένα σύνολο 22,9 BB σε equity.

Τώρα πρέπει πάλι να σκεφτούμε τους παίκτες στα blinds Preflop. Ο κάθε ένας από αυτούς θα πρέπει να κάνει call με το 5% των φύλλων του ή και λιγότερο. Είναι λογικό για αυτούς να παίζουν με Βαλέδες ή κάτι καλύτερο και με AK, τα οποία φύλλα αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου. Αλλά για έναν πιο συντηρητικό υπολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι και οι δυο τους θα κάνουν fold το 90% των φορών. Επίσης εμείς θα κερδίσουμε το pot το 30% των φορών όταν μας κάνουν call. Έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε το 93% της προηγούμενης equity μας για τα blinds. Όταν πολλαπλασιάζετε .93 με τα 22.9 BB,  παίρνετε ένα σύνολο 21.3 BB για την equity σας όταν παίζετε all-in σε αυτό το σημείο.

Το να παίξετε all-in εδώ έχει μια επιπρόσθετη αναμενόμενη αξία ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε πολλές συντηρητικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να σας το κάνουν ακόμα καλύτερο. Εάν εσείς είστε στο blind, υπάρχουν λιγότεροι παίκτες που μπορούν να σας κάνουν call ή όταν ο παίκτης που έχει ανοίξει το ποντάρισμα παίζει με περισσότερα φύλλα, οπότε θα κάνει fold και πιο συχνά. Το μειονέκτημα αυτού του τύπου παιξίματος είναι ότι μερικές φορές θα χάσετε και θα πάτε σπίτια σας. Αλλά είστε σε μια αβέβαιη θέση και όταν θα επιβιώσετε, θα έχετε μια πολύ πιο δυνατή θέση, είτε έχετε 25 BB είτε πάνω από 40 BB στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Rep Porter έχει κερδίσει 2 φορές το μπρασελέ στο WSOP και είναι ο βασικός εκπαιδευτής στο PokerAcademy com ενώ η αποστολή του είναι να βοηθήσει του παίκτες να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα παίρνοντας σωστότερες αποφάσεις.