Κερδίζοντας στα πιο δύσκολα συνηθέστερα σημεία. (range, επίθεση, θέση)

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που συναντούν οι νέοι παίκτες ξανά και ξανά στα τραπέζια κατά περιόδους.

rangeΤο βασικό εδώ είναι να θυμάστε ότι οι περισσότεροι παίκτες μισούν αυτές τις καταστάσεις που εμφανίζονται μάλιστα αρκετά συχνά. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να τις αποφύγουν ή παίζουν με απροθυμία ή με σύγχυση. Έτσι, με το να γίνετε καλύτεροι παίκτες αντιμετωπίζοντας σωστά αυτές τις καταστάσεις, ανεξάρτητα αν σας αρέσουν ή όχι, μπορείτε να αποκτήσετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους πιο αδύναμους αντίπαλους σας.

Οπότε, ποιες είναι αυτές οι καταστάσεις; Βασικά είναι οι πιο προφανείς.

#1 Παίξιμο εκτός θέσης

Με ρωτάνε συχνά πώς να παίζουν εκτός θέσης. Οι παίκτες ξέρουν ότι το να παίζουν εκτός θέσης μπορεί να τους φέρει συχνά σε άβολη θέση. Έτσι συχνά παίζουν πολύ παθητικά. Ή μερικές φορές δε καταλαβαίνουν το πόσο δύσκολο είναι να παίξει ο αντίπαλος εκτός θέσης και έχουν διαρροή μαρκών. Όπως και να χει, θα μπορούσατε να βελτιώσετε το παιχνίδι σας εκτός θέσης και σ’ αυτό θα σας βοηθήσει ο Ed Miller με τις οδηγίες του πώς να παίζετε από τα blinds. Αν δείτε ένα flop από τα blinds είστε όσο εκτός θέσης θα μπορούσατε να είστε.

Ο Ed Miller στο παίξιμο από τα blinds

Όταν παίζετε εκτός θέσης πρέπει να έχετε σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις σας και να ξέρετε ότι οι περισσότερες θα συμβούν preflop. Σύμφωνα με τον Miller, ο πιο δραστικός τρόπος να υπερασπιστείτε ένα blind είναι να το 3-betάρετε. Δε μας προκαλεί έκπληξη το ότι προτείνει το επιθετικό παίξιμο εδώ.

Ο Miller ενθαρρύνει μια δυνατή, μαθηματικά βασισμένη στρατηγική εναντίον αυτών που προσπαθούν να κλέψουν τα blinds με raises και μια άμυνα εναντίον των πιο αδύναμων παικτών που δε θα κάνουν πολύ 4-bet ή θα κάνουν fold σε ένα 3-bet ή παίκτες που τείνουν έτσι κι αλλιώς να κάνουν fold στα raises.

Οπότε, όπως μπορείτε να δείτε, το να παίξετε επιθετικά από τα blinds με σχέδιο είναι για να αποκαλύψετε την συγκεκριμένη αδυναμία που έχετε δει στους αντιπάλους σας. Τώρα βέβαια αυτό είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου όταν παίζετε από τα blinds ή όταν παίζετε εκτός θέσης. Πρόκειται να δείτε μια παρτίδα εκτός θέσης πολλές φορές και πρέπει να παίξετε πόκερ. Πρόκειται να θελήσετε να εστιάσετε στο διάβασμα του continuation bet, να είστε σε θέση να διαβάσετε το board και φυσικά να βάλετε τον αντίπαλο σας σε ένα range φύλλων.

Εάν υπάρχει μια συμβουλή που θα μπορούσε να περικλείει όλες τις περιπτώσεις εδώ, θα ήταν να σχεδιάζετε το παίξιμο σας πολύ προσεκτικά και να δίνετε προσοχή στα φύλλα στο τραπέζι και στο range των αντιπάλων σας. Καταλαβαίνω ότι αυτή δεν είναι και μια τόσο σημαντική συμβουλή, είναι όμως αρκετά προφανές ότι το παίξιμο εκτός θέσης απαιτεί αυξημένη προσοχή και σχέδιο. Έτσι, ποια είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα που πρέπει να παρατηρείτε για να νιώσετε πιο άνετοι στο παίξιμο εκτός θέσης;

rangeΌταν παίζετε από τη θέση των blinds είναι σίγουρα μια σημαντική στιγμή. Όταν δείτε ένα flop από τη θέση των blinds δε μπορείτε να έχετε χειρότερη θέση από αυτήν. Επειδή τα blinds παίζουν τελευταία preflop και έχουν βάλει ήδη μερικά χρήματα στο pot.

Υπάρχουν πολλές άλλες κακές στιγμές που θα βρεθείτε εκτός θέσης – αν κάνετε raise από τις πρώτες θέσεις και σας γίνει call από έναν ή περισσότερους αντιπάλους, όταν κάνετε raise από τις πρώτες θέσεις και σας γίνεται re-raise, όταν κάνετε raise από το HJ ή το CO και σας κάνουν call από το button. Επίσης υπάρχουν τα 4-bets για να λάβετε υπόψη σας.

#2 Παίξιμο εναντίον ενός επιθετικού παίκτη

Το σημείο νούμερο 2 στο οποίο πολλά από τα νέα μέλη μας ζητάνε βοήθεια, είναι όταν παίζουν εναντίον επιθετικών παικτών, όταν παίζουν εναντίον 3-bets και όταν παίζουν σε παιχνίδια όπου οι loose παίκτες κάνουν call σε οποιοδήποτε raise τους (και συχνά τους υποχρεώνουν να μπουν στην περίπτωση 1 και να παίξουν εκτός θέσης).

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε έναν επιθετικό παίκτη είναι να γίνεται εσείς ένας τέτοιος. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε τους παίκτες εάν ξέρετε ακριβώς πως σκέπτονται.

#3 Βάζοντας τους αντιπάλους σας σε ένα range φύλλων

Το τρίτο σημείο είναι εκείνο το δύσκολο σημείο όπου πρέπει να βάλετε τον αντίπαλο σας σε ένα range. Το διάβασμα του φύλλου είναι συχνά κάτι που με ρωτάνε και είναι κάτι με το οποίο εγώ προσωπικά έχω αρχίσει να ασχολούμαι πάρα πολύ.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παίκτες αντιλαμβάνονται ότι δε μπορούν να βάλουν έναν παίκτη σε ένα συγκεκριμένο range φύλλων όταν παίζουν και κάνουν μια κίνηση που τους ξαφνιάζει. Οι παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί με το διάβασμα των φύλλων τείνουν να κάνουν μόνο υποθέσεις για το συγκεκριμένο φύλλο που μπορεί να κρατά ο αντίπαλος τους αντί για να αναλύσουν την κατάσταση και να καταλήξουν σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα. Εξαιτίας αυτού, οι παίκτες βρίσκονται συχνά σε καταστάσεις όπου ακόμα και οι υποθέσεις τους αμφισβητούνται όταν παίζει ο αντίπαλος.

Εδώ το μόνο που μπορώ να πω για να σας βοηθήσω εκτός από το να ασχοληθείτε με το «διάβασμα» είναι ότι: 1) Τα ranges είναι μονοδιάστατα, ποτέ δεν αναπτύσσονται, μπορούν όμως να συρρικνωθούν και 2) Τα ranges έχουν 5 διαφορετικές υποκατηγορίες: premium φύλλα, μεσαία έως μικρά ζευγάρια, ίδιου χρώματος συνεχόμενα φύλλα, μεγάλες κάρτες και οτιδήποτε άλλο…