Το μυστικό για να κερδίζετε στα Τουρνουά Πόκερ. Είναι όλα θέμα στιγμής. Ο καθένας μπορεί να κερδίσει στο τουρνουά φτάνει να πάρει τις σωστές κάρτες τη σωστή στιγμή ή όταν παίζει εναντίον κακών παικτών. Και όλοι ξέρουμε ποιο είναι το απόλυτο μυστικό για να κερδίζουμε στο πόκερ: Η επιθετικότητα. Αλλά πως μπορείτε να είστε ένας συνεπής νικητής και να κερδίζετε τα τουρνουά πόκερ όταν οι κάρτες δε σας έρχονται όπως τις θέλετε, όταν οι αντίπαλοι σας δεν είναι κακοί και δεν έχετε την ευκαιρία να είστε επιθετικοί; Έτσι κι αλλιώς, η κίνηση του all-in ακόμα και αν λειτουργεί όλες τις φορές, αρκεί να αποτύχει μια και μόνο για να σας βγάλει από το παιχνίδι.

Τουρνουά ΠόκερΤο μυστικό για να κερδίζετε στα τουρνουά είναι να αναγνωρίζετε τις 3 βασικές φάσεις στο κάθε ένα από αυτά: 1) Τα πρώτα στάδια, 2) Τα μεσαία στάδια 3) Τα τελευταία στάδια. Πρέπει να έχετε μια συγκεκριμένη στρατηγική για κάθε μια περίοδο:

  1. Τα πρώτα στάδια – Υπάρχουν 2 σχολές για το πώς πρέπει να παίζουμε στα πρώτα στάδια. Η συντηρητική άποψη, που μπορεί να ονομαστεί και άποψη του Harrington, που σας συμβουλεύει να είστε σταθεροί, να παίζετε tight και να περιμένετε για τα κατάλληλα σημεία για να παίξετε. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε τις μάρκες σας για τα επόμενα στάδια του τουρνουά χωρίς να διακινδυνεύσετε και να κάνετε επικίνδυνες κινήσεις σε all-in αντιπαραθέσεις. Αυτό δε το λέμε για να μη παίζετε ούτε με τα πολύ καλά σας φύλλα (το 5% του συνόλου που θα σας μοιραστούν) αλλά για να μην επενδύετε το μεγαλύτερο μέρος του stack σας χωρίς να έχετε ένα πάρα πολύ δυνατό φύλλο. Σίγουρα δε θέλετε να υποθέτετε και να τζογάρετε χωρίς να έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το μειονέκτημα και πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι μεν δε θα χτίσετε ένα μεγάλο stack από νωρίς αλλά και δε θα βγείτε από το τουρνουά νωρίς. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να προτιμάται στα χαμηλά limits και σε τραπέζια που έχουν πολλούς loose και άπειρους παίκτες.

Τουρνουά ΠόκερΑπό την άλλη πλευρά, μπορείτε να εφαρμόσετε την μέγιστη επιθετικότητα σας από νωρίς με στόχο να διπλασιάσετε το stack σας. Αυτό το κάνετε παίζοντας με διάφορα φύλλα, εντός και εκτός θέσης (με ίδιου χρώματος συνεχόμενες κάρτες, με όλα τα ζευγάρια και με εντελώς άχρηστα φύλλα εάν μπορείτε να πιέσετε έναν πιο tight παίκτη να βγει από τη παρτίδα μετά το flop). Το κλειδί σε αυτή τη προσέγγιση είναι να είστε ένας ισορροπημένος loose παίκτης. Δεν μπορείτε να είστε ένας calling station: το loose παίξιμο το κάνετε μόνο για να εξακριβώσετε το εάν μπορείτε να μετατρέψετε την επιθετικότητα σε αποζημίωση με αυτά τα αδύναμα φύλλα. Αλλά ενώ είστε loose, το παθητικό παίξιμο είναι η χειρότερη στρατηγική στο πόκερ ή το να μετατραπείτε σε μανιακό παίκτη και να παίζετε συνέχεια all-in χωρίς κάποιον λόγο.

Οι loose επιθετικοί παίκτες προσπαθούν να χτίσουν ένα μεγάλο stack από την αρχή του τουρνουά με συχνά raises και re-raises αλλά κυρίως πριν το flop και στο flop όταν τους έρχεται φτηνά να ποντάρουν. Όταν θα φτάσετε στο σημείο όπου θα πρέπει να ρισκάρετε μεγάλο κομμάτι από το stack σας, θα πρέπει είτε να έχετε το καλύτερο φύλλο, είτε να έχετε πολλά outs είτε έναν καλό λόγο να πιστεύετε ότι ο αντίπαλος σας θα κάνει fold. Αυτή η loose-tight προσέγγιση ταιριάζει καλύτερα σε ένα τραπέζι γεμάτο από tight και επιθετικούς αντιπάλους που προτιμούν την πρώτη στρατηγική του Harrington που προσπαθούν να διατηρήσουν το αρχικό τους stack για τα επόμενα στάδια του τουρνουά. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την συντηρητικότητα αυτών των παικτών για να αποκτήσετε ένα προβάδισμα από νωρίς.

  1. Τουρνουά ΠόκερΤα μεσαία στάδια – Εάν υπάρχει ένα απλό μυστικό για να κερδίζετε στα τουρνουά του πόκερ, αυτό βρίσκεται στο παίξιμο σας στα μεσαία στάδια. Σε αυτά τα επίπεδα οι παίκτες αρχίζουν να σφίγγουν το παιχνίδι τους, να φοβούνται να ρισκάρουν τις υπολειπόμενες μάρκες τους καθώς οδεύουν προς τις πληρωμές. Αυτή είναι μια φυσιολογική τάση: ενώ είναι φτηνό να παίζετε με τα μικρά blinds νωρίς στο παιχνίδι, τα αυξανόμενα blinds τώρα προκαλούν τους παίκτες σε εκ νέου εκτίμηση της αξίας των φύλλων τους όταν είναι οριακά. Εάν συμβεί αυτό στο τραπέζι σας (και σχεδόν πάντα θα συμβαίνει), θα πρέπει και πάλι να ακολουθήσετε την αντίθετη προσέγγιση. Πρέπει να δείτε τα μεσαία στάδια ως ένα ορόσημο για το τουρνουά: Οπωσδήποτε πρέπει να κτίσετε ένα μεγάλο stack για να μπορείτε να παίξετε αργότερα με τα μεγάλα blinds με οποιονδήποτε τρόπο. Θα πρέπει να κάνετε raise όταν έχετε θέση, να κάνετε re-raise preflop και να τζογάρετε επιθετικά, ειδικά εναντίον των tight αντιπάλων σας με τα μεσαία stacks. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μπλόφα σας κάθε τόσο όταν στο turn ή στο river το board γίνεται επικίνδυνο.

Εάν μπορέσετε να κλέψετε δύο με τρία μεγάλα pots με το χειρότερο φύλλο και κάποια επιπλέον περισσότερα από όσα σας αναλογούν χωρίς να χρειάζεται να παλέψετε όταν κάνετε raise από θέση, θα δώσετε στον εαυτό σας ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα επόμενα στάδια. Αφού προς το τέλος θα αρχίσουν να παίζονται τζογαδόρικες παρτίδες, θα πρέπει να έχετε μεγάλο stack για να μεγιστοποιήσετε τις ευκαιρίες σας. Χωρίς το μεγάλο stack στα μεσαία στάδια, θα ολοκληρώσετε κάνοντας ένα all-in σε κάποια στιγμή. Και αν οι κάρτες δεν σας έρθουν όπως επιθυμείτε (που είναι πολύ πιθανό να συμβεί), θα τελειώσετε με το παιχνίδι και ίσως μπείτε στις πληρωμές αλλά στις πιο μικρές.

  1. Τουρνουά ΠόκερΤα τελευταία στάδια – Εδώ έχουμε επιθετικότητα, όλη την ώρα. Ιδανικά, θέλετε να κερδίσετε τα μεσαία σε μέγεθος stacks. Εναλλακτικά, παίξτε με τα stacks που αναγκάζονται να μπουν all-in. Ο μόνος πραγματικός κανόνας για να ακολουθήσετε εδώ είναι να αποφύγετε να παίξετε εναντίον ενός άλλου μεγάλου stack. Δε θέλετε να ρισκάρετε όλο το παιχνίδι σας σε μια παρτίδα. Και αφού το είπαμε αυτό, θα αναγκαστείτε να παίξετε αργότερα σε κάποιες τέτοιες παρτίδες γι αυτό θα πρέπει να είστε εσείς ο επιθετικός παίκτης. Προκαλέστε τους άλλους παίκτες να κάνουν fold απέναντι στην επιθετικότητα σας. Με ένα μεγάλο stack θα τους φοβίσετε και θα αντέξετε να χάσετε και μια-δυο παρτίδες. Εάν τώρα έχετε εσείς το μικρό stack, παίξτε all-in όταν εμφανίζονται οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Το να επικρατήσετε στα μεσαία στάδια είναι το μεγαλύτερο μυστικό για να κερδίζετε τα τουρνουά. Διαχωρίστε το παιχνίδι σας και προσαρμόστε την στρατηγική σας στις 3 φάσεις του τουρνουά και θα έχετε κέρδος. Πρέπει να έχετε μια κατάλληλη στρατηγική για την κάθε φάση και να χτίσετε το μεγαλύτερο δυνατό stack πριν τα blinds φτάσουν σε απαγορευμένο ύψος. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει μια πρόωρη έξοδο αλλά πρέπει να έχετε την ιδέα ότι είναι καλύτερο να πεθάνετε νωρίς προκειμένου να ζήσετε περισσότερο (και να κερδίσετε).

Του Jonathan Gelling