6 levels thinkingΑπό το βιβλίο των David skalnsky και Ed Miller, “No Limit Hold ’em, Θεωρία & Πρακτική που κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις “Τριποδάκη”, πήραμε ένα κομμάτι και κάνουμε μια περίληψη για τα 6 επίπεδα σκέψης τα οποία αναφέρονται και ως 5 από κάποιους διότι υπάρχει και το μηδενικό επίπεδο που είναι αυτό όπου οι παίκτες δεν έχουν ιδέα από πόκερ, δε τους νοιάζει καν το φύλλο τους ή είναι εντελώς μεθυσμένοι. Ας πάμε όμως σε μια σύντομη ανάλυση των επιπέδων σκέψης στο No Limit:

1ο Επίπεδο: Είναι το βασικό επίπεδο σκέψης των παικτών και περιλαμβάνει μόνο την ιδέα του τι φύλλο έχω. Βέβαια, όπως και στο μηδενικό, αυτό το επίπεδο σκέψης είναι εντελώς αρχάριο και μόνο του δε φτάνει για να κερδίσετε την πλειοψηφία των αντιπάλων σας.

2ο Επίπεδο: Ένας μεγάλος αριθμός παικτών σκέφτεται μέχρι το 2ο επίπεδο, όπου έχουμε την ερώτηση “Τι έχει ο αντίπαλος μου;”. Σε αυτό το επίπεδο σκέψης, οι παίκτες προσπαθούν να σκεφτούν τι μπορούν να κερδίσουν με το δικό τους φύλλο και έτσι αρχίζει να τους ενδιαφέρει τι έχουν οι αντίπαλοι τους. Η πλειοψηφία σε αυτό το επίπεδο συνεχίζουν να χάνουν καθώς ούτε αυτό είναι αρκετό αλλά τουλάχιστον έχουν μπει στο σωστό δρόμο για την πολλαπλή σκέψη.

3ο Επίπεδο: Άπαξ και φτάσετε στο 3ο επίπεδο σκέψης, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο περίπλοκα (κάποιοι μπορεί να πουν ότι γίνονται πιο ενδιαφέροντα). Αν είστε παίκτης του 3ου επιπέδου, οποτεδήποτε συμμετέχετε σε μια παρτίδα, αναρωτιέστε “Τι νομίζει ο αντίπαλος μου ότι έχω;” και προσπαθείτε να παίξετε το φύλλο σας βασιζόμενοι στο κατά πόσο η δύναμη του γίνεται αντιληπτή από τους αντιπάλους σας.

Οι παίκτες αυτού του επιπέδου θα μπλοφάρουν πιο συχνά στα κατάλληλα σημεία και θα μπορούν να αποδώσουν ένα range για τα φύλλα των αντιπάλων τους. Αν και δεν είναι πολύ μακριά από το 2ο επίπεδο, αυτό το συγκεκριμένο μπορεί να σας μετατρέψει σε έναν νικηφόρο παίκτη.

4ο Επίπεδο: Και αν σας φάνηκε περίπλοκο το προηγούμενο, σε αυτό το επίπεδο θα αναρωτηθείτε ένα βήμα πιο πάνω “Τι νομίζει ο αντίπαλος μου ότι νομίζω ότι έχει;” Σας φαίνεται υπερβολικό; Έχετε δίκιο, είναι! Και πιθανότατα κανένας από τους αντιπάλους σας δε θα έχει φτάσει τη σκέψη του μέχρι εδώ!

5ο Επίπεδο: Απευθύνεται μόνο στην ελίτ των σκεπτόμενων παικτών στο παιχνίδι και για όλους εμάς τους απλούς θνητούς θα είναι μάλλον άχρηστο αλλά για χάρη της ολοκλήρωσης αυτής της περίληψης των επιπέδων, η ερώτηση που κάνετε εδώ είναι “Τι νομίζει ο αντίπαλος μου ότι νομίζω ότι νομίζει ότι έχω;”. Το έχετε σκεφτεί ποτέ αυτό; Πιθανότατα όχι και ακούγεται κάπως παρωχημένο αλλά κάπου στο κόσμο αυτή τη στιγμή κάποιοι παίζουν πόκερ και το σκέφτονται.

Το κλειδί της επιτυχίας ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα είναι να εξακριβώσετε σε ποιο επίπεδο σκέφτεται ο αντίπαλος σας και να σκεφτείτε παραπάνω και να εφαρμόσετε μια τακτική για να τους πολεμήσετε και να το καταλάβουν. Είναι περιττό να εφαρμόσετε μια τεχνική που μόνο ένας παίκτης στο 4ο επίπεδο θα καταλάβαινε και που όλοι οι άλλοι απλά σκέφτονται ότι έχουν ένα ζευγάρι 4αρια στο χέρι τους κι αυτό είναι όλο.

Το να σκέφτεσαι σε ένα ή δυο επίπεδα παραπάνω από τον αντίπαλο σας είναι αρκετό για να είστε ένας κερδοφόρος παίκτης και θα σας δώσει το πλεονέκτημα εναντίον του. Απλά μη το παρακάνετε και τελικά καταναλώσετε παραπάνω φαιά ουσία από όσο χρειάζεται!

Άρθρο από το βιβλίο των David skalnsky και Ed Miller, “No Limit Hold ’em, Θεωρία & Πρακτική

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τριποδάκη» και θα το βρείτε στην ενότητα Προτεινόμενα Βιβλία