Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι παίκτες στο Πόκερ

Μια συνέντευξη του Nick Petrangelo από τον Lee Davy.

To 2015, ο Nick “caecilius” Petrangelo κέρδισε πάνω από $3.4 εκατομμύρια παίζοντας χαρτιά.

Ξέρω, είναι πολλά!

ΠόκερΈχει κερδίσει το Sunday Million της Pokerstars. Έχει κερδίσει μπρασελέ στο WSOP. Τον προηγούμενο χρόνο έκανε cash-out των $100.000 9 φορές.

Αυτή τη στιγμή ζει στη Φλόριντα και προσπαθεί να προσθέσει μερικά δολάρια στο bankroll του στο WPT.

Τα πάει καλά. Μερικές ημέρες πριν κέρδισε $93.208 στο No-Limit Hold’ em Eight max των $2.200.

Οπότε, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; Τι συμβουλή μπορεί να δώσει στους άλλους; Τι θα έκανε αν είχε 10.000 ώρες να παίξει το οτιδήποτε;

Ας το ανακαλύψουμε…

Lee Davy: Ποιος είναι ο Nick Petrangelo και πως μπλέχτηκε με το πόκερ;

NP: Είμαι από μια μικρή πόλη δυτικά της Μασαχουσέτης. Μεγάλωσα ως ένας σοβαρός παίκτης το hockey και του golf και αυτά ήταν τα 2 μεγάλα μου πάθη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου.

Όταν πήγα στα 14, άφησα το σπίτι μου για να μπω σε ένα σχολείο στο Κονέκτικατ να συνεχίσω αυτά τα σπορ. Τελικά κατέληξα στη Νέα Υόρκη από όπου αποφοίτησα με πτυχίο στα οικονομικά.

Όσο καιρό ήμουν στο κολέγιο, έδειξα ενδιαφέρον στον ανταγωνισμό και την ψυχολογία του πόκερ και ο συγκάτοικος μου μου γνώρισε τον παιδικό του φίλο, τον Jonathan Jaffe.

Εκείνον τον καιρό, ο Jonathan έβγαζε χρήματα παίζοντας στα heads-up sit n go στη Pokerstars. Ενθουσιάστηκα από την επιτυχία που είχε και τον πίεζα να με αφήνει να τον βλέπω να παίζει. Τελικά συμφώνησε να με αφήσει να τον παρακολουθώ κάτι που τον οδήγησε τελικά να με προπονεί και να μου προσφέρει μια καλή συμφωνία να με στακάρει στα low-stakes online τουρνουά.

Συνέχισε να με προπονεί και να με στακάρει για αρκετά χρόνια μέχρι μου άρχισε να με στακάρει και για τα μεγαλύτερα stakes πάντα στα online τουρνουά.

Αν και δε με στακάρει πια, συνεχίζει να είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους στο κόσμο και ο νούμερο 1 παίκτης που θα του μιλήσω για πόκερ. Χωρίς τον Jonathan, σίγουρα δε θα γινόμουν επαγγελματίας παίκτης του πόκερ.

LD: Περιέγραψε μου το παίξιμο σου πριν από 5 χρόνια 

NP: Πριν 5 χρόνια ήμουν πολύ λιγότερο καταρτισμένος απ’ ότι είμαι τώρα. Έπαιζα πολύ πιο επιθετικά και έκανα κάποια πολύ θεμελιώδη λάθη στα μεγάλα τουρνουά.

Εξαιτίας της έξαρσης των high-stakes τουρνουά, αναγκάστηκα να καλύψω αυτές τις τρύπες που είχα στο παίξιμο μου και να εφαρμόσω μια πιο βασική μαθηματική προσέγγιση.

LD: Περιέγραψε μου το παίξιμο σου 2 χρόνια πριν 

NP: Τα 2 τελευταία χρόνια παίζω πολύ καλύτερα από πριν. Καταλαβαίνω καλύτερα πότε είναι σωστό να αποκλίνω από το καθαρά μαθηματικό παίξιμο και κάνω καλύτερη δουλειά στις αποφάσεις που παίρνω καθώς μου έρχεται η επιφοίτηση πιο αυτόματα και χωρίς να την πιέζω.

LD: Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που βλέπεις να κάνουν οι αρχάριοι preflop;

NP: Γενικά νομίζω ότι οι αρχάριοι παίζουν συχνά πολύ αμυντικά πριν το flop προσπαθώντας να δουν φτηνά το flop, κάνουν call και αμύνονται όταν θα έπρεπε να κάνουν all-in και δε κάνουν αρκετά συχνά 3ο ή 4ο reraise.

LD: Στο Flop; 

NP: Στο flop, πολλοί αρχάριοι παίκτες κάνουν fold από νωρίς αν δουν επιθετικότητα ακόμα και όταν έχουν την κατάλληλη equity για να κάνουν call ή μια semi-bluff.

Μερικοί πάλι κάνουν το ανάποδο, συνεχίζουν με πολύ αδύναμο φύλλο χωρίς να έχουν κάποιο πραγματικό σχέδιο για την υπόλοιπη παρτίδα.

LD: Στο Turn; 

NP: Νομίζω ότι πολύ συχνά αυτοί οι παίκτες επιλέγουν να ποντάρουν στο flop και στο river για αξία όταν έχουν ένα φύλλο που αντέχει να παιχτεί σε 2 streets επειδή θέλουν να βεβαιωθούν ότι συμβαδίζουν με το board πριν από το ποντάρισμα αξίας στο river ενώ τα 2 streets που θα έπρεπε να ποντάρουν είναι το flop και το turn.

Το βλέπω αυτό πολύ συχνά στα τουρνουά των low-stakes από τους αρχάριους παίκτες και είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να υποδυθούν μπλόφες όταν ακολουθούν αυτή τη γραμμή έτσι ώστε συχνά τους κοστίζει την ευκαιρία να πληρωθούν σε περισσότερους από έναν streets.

LD: Στο River; 

NP: Νομίζω ότι όταν αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι ένα ποντάρισμα στο river, αμέσως μπαίνουν στη διαδικασία είτε να κάνουν call είτε fold και συνήθως δίνουν πολλές πληροφορίες με την πολύ προφανή συμπεριφορά τους.

Δεν αντέχουν να μπλοφάρουν που μερικές φορές αυτό είναι μια καλύτερη επιλογή από το call ή το fold σε τέτοια σημεία αλλά έτσι κι αλλιώς ποτέ δε σκέπτονται όντως τη μπλόφα.

LD: Έχετε διαβάσει άλλα βιβλία εκτός από αυτά του πόκερ που σας έχουν βοηθήσει στη καριέρα σας; Αν ναι, ποια είναι αυτά; 

NP: Όταν έπαιζα hockey στο κολέγιο, ο προπονητής μου είχε συστήσει να διαβάσω ένα βιβλίο για την ψυχολογία των αθλημάτων με τον τίτλο Mind Gym.

Το ξαναδιάβασα μερικά χρόνια αργότερα επειδή μου έπαιρνε πολύ χρόνο η διαδικασία σκέψη-απόφαση. Τώρα κάνω καλύτερη δουλειά σκεπτόμενος ένα φύλλο ή παίρνοντας μια απόφαση κάθε στιγμή.

LD: Τι παρατηρείτε όταν βλέπετε τον κόσμο του πόκερ; 

NP: Αυτές τις ημέρες, νομίζω ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη τάση προς το live πόκερ, τα live τουρνουά και τα ring games. Τα online παιχνίδια αρχίζουν να τα αποφεύγουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η online γενιά να γίνεται όλο και πιο φιλική και προσωπική στο τραπέζι. Για το μεγαλύτερο μέρος, οι περισσότεροι άνθρωποι γελάνε, κάνουν αστεία, μιλάνε πολύ και γενικά διασκεδάζουν.

LD: Δώστε μια συμβουλή σε έναν αρχάριο παίκτη. 

NP: Μη προσπαθείτε να κάνετε περίπλοκες σκέψεις και μη παίρνετε πολύπλοκες αποφάσεις όταν παίζετε με τους καλούς παίκτες. Πολλοί από τους αρχάριους που συναντώ εγώ είναι πολύ έξυπνοι και έχουν την ευκαιρία να παίξουν πόκερ καλά επειδή είναι επιτυχημένοι και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την νοητική δυνατότητα να παίξουν πόκερ σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Πιστεύω ότι μερικές φορές σκέπτονται πιο περίπλοκα απ όσο πρέπει.

LD: Αν σας έδινα 10.000 ώρες για να κάνετε το οτιδήποτε, τι θα κάνατε και γιατί; 

NP: Θα γυρνούσα στο σχολείο για να πάρω το master μου στα Αγγλικά. Τα Αγγλικά ήταν το πρώτο και το μοναδικό πάθος μου αλλά τα άφησα για να σπουδάσω οικονομικά επειδή είχα πειστεί ότι αυτό χρειαζόμουν για να βρω δουλειά.

Θα μου άρεσε να γυρίσω πίσω στο σχολείο που πήγαινα κι εγώ και να διδάξω Αγγλικά και να είμαι προπονητής στο Hockey και στο Golf κάποια στιγμή στο μέλλον.