Βad Βeat Στρατηγική Πόκερ με τον John Vorhaus: Συμβαίνουν κι αυτά. 

Ο John Vorhaus εξηγεί το πως να ξεπερνάτε τα άσχημα αποτελέσματα

Έχετε Ρηγάδες και κάνετε raise prefop – όπως και πρέπει – και έρχεται ένας Άσσος στο flop. Φοβάστε το Βad Βeat. Συμβαίνουν κι αυτά.

Έχετε στο flop το μεσαίο set και ένας αντίπαλος έχει ένα μεγαλύτερο set. Συμβαίνουν κι αυτά.

Έχετε Α-2 σας στο Omaha Hi-Lo και ενώ πάτε για ένα Lo, ένα 2 έρχεται στο river και σας το χαλάει. Συμβαίνουν κι αυτά.

Η nut κέντα σας σκοτώνεται από ένα runner-runner Flush. Συμβαίνουν κι αυτά.

Βad ΒeatΆσχημα αποτελέσματα έχουν όλοι κάθε μέρα. Η ερώτηση δεν είναι το πως μπορείτε να τα αποφύγετε, γιατί τα άσχημα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα. Η ερώτηση είναι “τι μπορώ να κάνω γι αυτό τώρα;” Για χρόνια λέω “Συμβαίνουν κι αυτά” και έχω κάνει αυτές τις λέξεις το σλόγκαν μου. Όταν οι λέξεις λειτουργούν – όταν με τροφοδοτούν με την ηρεμία και την προοπτική που χρειάζομαι για να μη νευριάζω – αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι – ή σε μάρκες, λόγω περίπτωσης.

Ας πάρουμε το παράδειγμα με τους Ρηγάδες. Σίγουρα είναι ένα τέλειο φύλλο – μέχρι ένας Άσσος να έρθει στο τραπέζι και να αρχίσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος από raises. Αν έχετε αυτούς τους Ρηγάδες σε αυτό το σημείο έχετε 2 επιλογές Μπορείτε να καταραστείτε την άδικη αδικία, να υποδειθείτε ότι ο Άσσος δεν είναι Άσσος και να αφήσετε τους Ρηγάδες σας να καταναλώσουν όλο σας το stack ή μπορείτε να πείτε “Συμβαίνουν κι αυτά”, να πάτε πάσο που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε και να προχωρήσετε στην επόμενη παρτίδα με ένα ειρηνικό χαμόγελο στο πρόσωπο σας.

Είστε ικανοί να πείτε “Συμβαίνουν κι αυτά”; Με αυτό εννοώ μπορείτε να ξεπεράσετε τα άσχημα αποτελέσματα; Πολλοί παίκτες νομίζουν ότι μπορούν αλλά δε μπορούν. Πληρώνουν ένα αντίτιμο για να έχουν την ηρεμία τους αλλά τελικά δε την έχουν. Αρκούνται να πουν σε έναν αντίπαλο που πέτυχε το draw του “Καλή παρτίδα” και κρατούν κρυφό τον θυμό τους. Καλό είναι κι αυτό αλλά δεν είναι αρκετό, υπάρχει διαφορά. Άλλο είναι να κρύβεις τον θυμό σου κι άλλο είναι να μην έχεις θυμό να κρύψεις. Όταν ποντάρετε σωστά με το καλύτερο φύλλο σας εναντίον ενός παίκτη που έπιασε το απροσδόκητο και σας κέρδισε και δεν αισθάνεστε πόνο με αυτό το αποτέλεσμα, τότε σίγουρα ζείτε στον ονειρικό κόσμο του “Συμβαίνουν κι αυτά”.

Πιστέψτε με, εκεί πρέπει να ζείτε.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται όταν χάνουν. Εγκλωβίζονται σε μια αρνητική δίνη όπου το άσχημο αποτέλεσμα προκαλεί άσχημη προοπτική που προκαλεί άσχημο παίξιμο που προκαλεί άσχημα αποτελέσματα.

Βad ΒeatΝευριάζουν και δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν. Μας αρέσει να παίζουμε εναντίον αυτών των παικτών επειδή ξέρουμε ότι έχουν μετατραπεί στους μυστικούς μας συμμάχους στη συνωμοσία της δικής τους καταστροφής. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μην πέσουμε κι εμείς σ αυτή τη δίνη. Είναι σημαντικό να μείνουμε ήρεμοι. Το “Συμβαίνουν κι αυτά” βοηθάει και μας εκπαιδεύει να αφήνουμε πίσω το παρελθόν.

Οπότε, πως φτάνετε σε αυτό το επίπεδο; Πως μπορείτε να νιώσετε πραγματικά αυτή την ηρεμία και όχι να φαίνεται ότι την νιώθετε; Πρώτα, πρέπει να μάθετε ότι ο θυμός βρίσκεται παντού και είναι αληθινός. Να αναγνωρίσετε ότι μισείτε το bad beat και αυτόν που θα σας το κάνει και τον dealer που μοιράζει σε όλους καλά φύλλα εκτός από εσάς. Μη προσποιείστε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα. Υπάρχουν σε όλους μας. Αποδεχτείτε ότι το παίξιμο σας είναι γεμάτο συναισθήματα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την αδρανοποίηση της τοξικής επίδρασης που μπορούν να έχουν αυτά τα συναισθήματα.

Μετά, πρέπει να εξασκήσετε μια εναλλακτική στρατηγική. Για εμένα αυτό σημαίνει να γράψω σε μια καρτούλα τη φράση “Συμβαίνουν κι αυτά” και να την βάλω κάτω από τις μάρκες μου για να μου θυμίζει τη διαδρομή για το σωστό πόκερ, τουλάχιστον με μια αίσθηση συμπεριφοράς, και που είναι στη πραγματικότητα μόνο 3 λέξεις Μου αρέσει να τις λέω και δυνατά. Ανεξάρτητα με το πόσο μεγάλο είναι το pot ή πόσο άσχημο ήταν το bad beat, απαιτώ από τον εαυτό μου να λέει “Συμβαίνουν κι αυτά”. Είναι η συντόμευση μου για την σταθερότητα και την δίνω κι εσάς να την χρησιμοποιείτε δωρεάν.

Βad ΒeatΗ μέθοδος του “Συμβαίνουν κι αυτά” είναι μια μικρή αλλαγή και μπορεί να συμβεί. Αφήστε  χαλαρή την συμπεριφορά σας. Να ξέρετε ότι η ψυχραιμία και η αγανάκτηση δε θα αλλάξουν μαγικά μέσα σε μια νύχτα. Αλλά συνεχίστε να λέτε “Συμβαίνουν κι αυτά” και προσπαθήστε να το πιστέψετε μέχρι τελικά αυτή η φράση και η συνακόλουθη συναισθηματική κατάσταση να γίνουν η δεύτερη φύση σας. Κάπου σε αυτή την πορεία θα παραμερίσετε τον θυμό σας και θα γίνετε ένα άτομο που δε θα κυνηγάει αυτά τα Bad Beats.

Στο τέλος δε θα τα βλέπετε καν σαν Bad Beats. Θα αρχίσετε να τα βλέπετε σαν υπάρχουσες ευκαιρίες για την πρακτική σας. Αυτό ακούγεται παράλογο, το ξέρω, να έχετε bad beats για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι δε σας επηρεάζουν πια. Και ξέρετε κάτι; Αφού βοήθησε εμένα, μπορεί να βοηθήσει και εσάς. Δοκιμάστε και δείτε.

Μετά, ίσως το “Συμβαίνουν κι αυτά” δεν θα είναι λέξεις που θα αντηχούν συχνά. Εντάξει, ποια στρατηγική μπορείτε να ακολουθήσετε για να νικήσετε το εχθρικό αυτό συναίσθημα; Μπορεί να είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση γραμμένη σε μια κάρτα ή κρύο νερό στο πρόσωπο σας ή ένα σύντομο τηλεφώνημα σε έναν φίλο σας. Όποια και αν είναι η στρατηγική σας, σας ενθαρρύνω να πάρετε τον χρόνο σας να το σκεφτείτε παραπάνω γιατί το πόκερ είναι ένα παιχνίδι με κάρτες, με πιθανότητες, με πονταρίσματα και pots. Πραγματικά είναι θέμα μυαλού και καρδιάς και σθένους και πνεύματος. Και πάνω απ’ όλα είναι θέμα ηρεμίας. Ας την επιτύχετε και όλα τα άλλα θα διορθωθούν από μόνα τους.