πόκερΠως να “καταστρέψετε” τους αρχάριους παίκτες στο τραπέζι του πόκερ.
Αν όντως σας ενδιαφέρει να κάνετε μια μικρή καριέρα στο τραπέζι του πόκερ, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κερδίζετε τους αρχάριους παίκτες.
Είναι “αντιαθλητικό”, άδικο και μπορεί να τους κάνετε να μη θέλουν να ξαναπαίξουν πριν ακόμα αρχίσουν. Αλλά πρέπει να μάθουν να παίζουν. Ή τουλάχιστον να εξομαλύνουν τον επιθετικό τους τρόπο. Δεν είμαστε η αστυνομία της ηθικής, ωστόσο, και σε αυτό το σημείο, ας επιτεθούμε στους αρχάριους. Στο ακόλουθο άρθρο θα δούμε κάποια tips για να παίζετε με τους νέους παίκτες σε ένα τυπικό No-Limit παιχνίδι Ring. Δώστε προσοχή στο ότι τα περισσότερα από αυτά τα κόλπα δε θα λειτουργήσουν εναντίον ενός σχετικού παίκτη.

Κατηγοριοποιήστε τους αντιπάλους σας.

Σίγουρα δε πρέπει να τους τρομάζετε.
Σε ένα τυπικό επίπεδο πολλοί παίκτες του πόκερ μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δυο ευδιάκριτες κατηγορίες: τους φοβισμένους και τους απρόσεκτους.
Είναι αρκετά εύκολο να δείτε ποιος είναι ποιος με λίγες δοκιμές. Ο φοβισμένος παίκτης θα κάνει call συχνά και fold στα περισσότερα raises. Δε θα πολυανακατεύεται στα δύσκολα pots και σπάνια θα τον δείτε να ανοίγει το ποντάρισμα. Εν τω μεταξύ, ο απρόσεκτος παίκτης θα κάνει άγρια raises ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το φύλλο του.
Θα πρέπει να εφαρμόσετε πολύ διαφορετική τακτική εναντίον του κάθε είδους παικτών. Εναντίον των “φοβισμένων” θα θέλετε να ποντάρετε επιθετικά και συχνά. Προσέξτε όταν κάνουν raise γιατί συνήθως δεν έχουν κάτι. Από την άλλη μεριά, εάν παίζετε εναντίον ενός απρόσεκτου παίκτη, είναι καλό να κάνετε value πονταρίσματα με τα δυνατά σας φύλλα. Μπορείτε επίσης να κάνετε call μεγάλα πονταρίσματα με τα μεγάλα σας ζευγάρια. Τέλος αν έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει κι άλλος καλός παίκτης στο τραπέζι αποφύγετε να παίζετε εναντίον του.

Ποντάρετε αρκετά

πόκερΕδώ έχουμε μια έννοια που είναι δύσκολο να την κατανοήσουν οι νέοι παίκτες που έχουν παρακολουθήσει πολλά shows στην τηλεόραση και στο internet με Royal-Flushes και Four of a Kind.

Τα περισσότερα φύλλα σας δε θα βελτιωθούν και τα πολύ καλά φύλλα όπως Άσσοι και Ρηγάδες είναι σπάνια.

Πολλοί από τους αρχάριους παίκτες, ειδικά οι “φοβισμένοι”, απλά θα κάνουν fold μετά το flop εάν δεν έχουν μια μεγάλη επαφή, που σημαίνει ότι μπορείτε να ποντάρετε σχεδόν σε κάθε flop. Για να το πάμε ένα βήμα μακρύτερα, μπορείτε να κάνετε και raise και όλοι να αναρωτιούνται πως γίνεται να έχετε πάντα τόσο καλά φύλλα.

Ένα άλλο κόλπο να εφαρμόσετε εναντίον αυτών των παικτών είναι να κάνετε ένα μικρό ποντάρισμα στο River.
Οι νέοι παίκτες συνήθως δεν αντιλαμβάνονται την έννοια των pot odds και όταν αποτυγχάνει το draw τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνουν fold σχεδόν σε οποιοδήποτε ποντάρισμα. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε είτε ποντάρετε 1000 είτε 100. Αυτή είναι μια τακτική με μικρό ρίσκο και με μεγάλη ανταμοιβή.

Επωφεληθείτε από την παρανόηση του Rank του φύλλου

πόκερΑυτό θα λειτουργήσει μόνο εναντίον των παικτών που παίζουν πόκερ για πρώτη ή για δεύτερη φορά και απλά πιστεύουν ότι η γνώση της σειράς κατάταξης της δύναμης του φύλλου είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες συνήθεις παρανοήσεις που τείνουν να έχουν οι άνθρωποι όταν μαθαίνουν πόκερ. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

• Τα 2 ζευγάρια κερδίζουν το Three of a kind. Είναι κάτι που μπορεί να το πιστεύουν επειδή στα 2 ζευγάρια χρησιμοποιούν 4 φύλλα.

• Η κέντα κερδίζει το χρώμα. Στους νέους παίκτες μια κέντα τους φαίνεται πιο δύσκολα να συμβεί.

• Τα μεγάλα φύλλα παίζουν ρόλο σε ένα χρώμα (εκτός του συγκεκριμένου χρώματος)

Πως μπορούν να σας βοηθήσουν αυτά; Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πληρωθείτε με flush και set και μερικές φορές θα είστε σε θέση να συμπεράνετε τι νομίζει ο αντίπαλος σας ότι έχει. Ποντάρετε ανάλογα.

Τιμωρείστε το ατελείωτο call

Όλο το πόκερ μπορεί να αποσταχθεί σε τρεις διαφορετικές επιλογές: Bet, Call, Fold.

Στους νέους παίκτες αρέσει πολύ να κάνουν call και είναι γεγονός. Το βλέπουν σα μια κίνηση μικρού ρίσκου προκείμενου να παραμείνουν στη παρτίδα και να αποφύγουν την αμηχανία.

Η ιδέα είναι ότι μέχρι και το river μπορούν πάντα να κάνουν ένα ασφαλές παιχνίδι ή fold.
Εάν έχετε ένα δυνατό ζευγάρι, απλά ποντάρετε σε κάθε γύρο πονταρίσματος. Επειδή οι νέοι παίκτες δεν έχουν ιδέα για την έννοια της προσαρμογής του μεγέθους του πονταρίσματος, μπορείτε να κάνετε μεγάλα πονταρίσματα, πιθανότατα στο εύρος του 75% με 100% του pot.
Ένα άλλο κόλπο είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερης αξίας μάρκες για να κάνετε το ποντάρισμα σας να μοιάζει μικρό. Πειραματιστείτε να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα.

Προσέξτε την επιθετικότητα

Είναι σπάνιο οι νέοι παίκτες να παίξουν με τα άσχημα τους φύλλα. Δεν είναι αδύνατον, αλλά σπάνιο. Εάν ένας σχετικά νέος παίκτης ποντάρει πολλά πριν το flop, είναι ασφαλές να πείτε ότι πιθανότατα έχει ένα καλό φύλλο ή τουλάχιστον ένα αρκετά καλό (ζευγάρι ή μεγάλα φύλλα).
Θα έχετε ένα εύκολο fold τις περισσότερες φορές.

Χρησιμοποιήστε απλά μαθηματικά για να πληγώσετε τους αντιπάλους σας

πόκερΥπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε απλά μαθηματικά για να εξάγετε value από τους αντιπάλους σας και η βέλτιστη προσαρμογή του μεγέθους του πονταρίσματος είναι μια έννοια που οι περισσότεροι νέοι παίκτες απλά δεν είναι σε θέση να την καταλάβουν.

Δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι μπορείτε να κάνετε call ένα τριπλάσιο raise τώρα με JT αλλά ένα call του δεκαπλάσιου ποσού πριν το flop με το ίδιο φύλλο είναι συνταγή καταστροφής.
Έτσι, μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερα πονταρίσματα με τα μεγάλα σας φύλλα.
Από την άλλη μεριά, οι νέοι παίκτες θα κάνουν συχνά ένα μικρό ποντάρισμα και μετά συνέχεια call.
Ένα raise σε αυτή την περίπτωση είναι πάντα διασκεδαστικό αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε καλές αποδόσεις όταν κάνετε call με ένα αδύναμο φύλλο. Το 7-5 δεν είναι και τόσο κακό όταν ρισκάρετε μόνο ένα μικρό ποσό προκείμενου να κερδίσετε ένα τεράστιο pot.
Επίσης εάν φτιάξετε ένα μεγάλο φύλλο στο flop, υπάρχει μια καλή πιθανότητα και κάποιος άλλος να έφτιαξε κάτι καλό και μπορείτε να τον παρασύρετε στη στοιχηματική σας δράση.

Δώστε βάση στην απλή γλώσσα του σώματος

Αυτό είναι μια έννοια από τις πιο απλές αλλά αποτελεί και έναν βασικό κανόνα ποκερικής ψυχολογίας ότι οι άνθρωποι τείνουν να φέρονται πιο άνετα όταν έχουν ένα καλό φύλλο.
Αρκετά συχνά θα παρατηρήσετε ότι οι νεοσύλλεκτοι παίκτες συμμετέχουν σε έναν αστεϊσμό όταν έχουν ένα δυνατό φύλλο αντί όλης της υπόλοιπης ώρας που είναι σιωπηλοί.

πόκερΦυσικά εάν είναι εντελώς σιωπηλοί αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι μπλοφάρουν.

Αυτό προφανώς δε λειτουργεί το 100% των φορών αλλά είναι μια βασική ένδειξη και θα μπορούσε να είναι αρκετά αξιόπιστη στις πρώτες παρτίδες ενός νέου παίκτη.

Άλλες ενδείξεις, πιο προφανείς των νέων παικτών στο πόκερ είναι:
• Όταν τσεκάρουν τα κλειστά τους φύλλα πιο συχνά δείχνει ότι οι παίκτες κοιτούν το χρώμα των καρτών τους.
• Εάν ένας παίκτης κοιτάζει κατευθείαν το stack του μετά το flop, μπορεί να είναι μια ένδειξη δύναμης.

Κοιτάξτε το Stack των αντιπάλων σας

Όταν οι άνθρωποι απλά μαθαίνουν πόκερ ενθουσιάζονται ακόμα και με μια μικρή νίκη.
Έτσι κάποιος μπορεί να ποντάρει 20p και να έχει ακόμα 30p στο stack του.
Πως μπορεί να σας βοηθήσει αυτό; Μερικές φορές θα δείτε κάποιους νέους παίκτες να βάζουν στην άκρη κάποιες μάρκες σα να πρόκειται να φύγουν.
Τους φαίνεται σωστό να χάσουν αυτό το ποσό αλλά τίποτα παραπάνω. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτή την στρατηγική, κάντε τους να ποντάρουν αυτό το ποσό στο pot και μετά κάντε ένα μεγάλο raise.