Έχετε φτάσει ποτέ στο river σε μια παρτίδα όπου στο board να υπάρχει μια πιθανή κέντα ή χρώμα και να παρατηρήσετε την αγωνία ενός αντίπαλου όταν ασκεί τη μέγιστη πίεση και παίζει all-in;
Φυσικά και έχετε. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό; Τι σας περνά από το μυαλό; Το έχει ή δε το έχει; Μήπως μπλοφάρει;
Μια παρόμοια κατάσταση έτυχε και σ’ εμένα πρόσφατα σε ένα τουρνουά. Το τουρ αυτό έδινε μόλις 4 επιβραβεύσεις. Είχαμε φτάσει σε 2 τελικά τραπέζια όταν συνέβη αυτή η παρτίδα:
Blinds: 25/50
Όλοι οι παίκτες έχουν κάνει fold μέχρι τον παίκτη Benjamen που κάνει raise στα 150 από κάποια από τις πρώτες θέσεις. Εγώ κάνω call από το SB με [7x][7x]. Πάμε σε heads-up στο Flop. Ο Benjamen ξεκίνησε στη παρτίδα με 3.907 σε μάρκες. Εγώ είχα 2.145
Flop: [7s][4c][3c]
Και οι 2 κάναμε check.
Turn: [6c]
Ποντάρω 200 και ο Benjamen κάνει raise στα 625 και κάνω call.
River: [5h]
Κάνω check, ο Benjamen παίζει all-in και κάνω fold.
Η διαδικασία σκέψης μου
Δε το σκέφτηκα καθόλου. Το άμεσο shove του δείχνει θυμό. Μου πήρε ώρα να παίξω και το ρολόι έτρεχε. Δεν είχα αρκετό χρόνο να σκεφτώ ποιο range είχε.
Η μια και μοναδική σκέψη ήταν: «Εάν κάνω call και το έχει τότε θα βγω από το παιχνίδι». Έτσι έκανα fold.
Bryan Paris: Δε χρειάζεται να πιάσετε μια μπλόφα
Ο Bryan Paris είναι ένας από τα πιο έξυπνα μυαλά του πόκερ. Παίζει με το ψευδώνυμο «Bparis» και έχει κερδίσει πάνω από 8,8 εκατομμύρια δολάρια στο online πόκερ. Έχει κερδίσει επίσης 700.000 σε live τουρνουά.
Εδώ έχουμε τις σκέψεις του για αυτή τη παρτίδα:
«Θα έπαιζα την παρτίδα με τον ίδιο τρόπο. Όταν ποντάραμε πρώτοι στο turn υπήρχαν αρκετά straights και flushes στο range μας, οπότε το raise του μοιάζει σαν να είναι σε κάποιο draw.
«Στο River θα μπορούσε να παίξει ένα 5πλάσιο ποντάρισμα έχοντας μικρό πλεονέκτημα απέναντι στο range μας γιατί και οι 2 έχουμε πιθανώς καλά φύλλα και έτσι δε χρειάζεται να μπλοφάρει με το φύλλο του».
Πως θα μπορούσε να είχε παιχτεί αυτή η παρτίδα εάν δεν ερχόταν το φύλλο που συμπλήρωνε χρώμα στο Turn;
«Εάν δεν υπάρχει κάποιο flush στο board θα μπορούσα να κάνω call αφού είναι αρκετά απίθανο να έχει [8x] για μεγαλύτερη κέντα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα του ήταν δύσκολο να έχει ένα 8 και να θέλει να κάνει raise στο Turn, στο οποίο δε θα ήμουν πολύ χαρούμενος να ρισκάρω το stack μου».
«Ωστόσο, η κάρτα για το χρώμα εδώ αλλάζει τον υπολογισμό σημαντικά στο σημείο όπου σκέπτομαι ότι δε μπορώ να κάνω call στο River».
Το μάθημα που πήραμε
Συχνά ξεχνώ να σκεφτώ τι σημαίνουν τα πονταρίσματα μου για τον αντίπαλο. Όταν ποντάρω στο turn και κάνει raise, ενστικτωδώς δε θα πίστευα ότι το ποντάρισμα μου έδειχνε συγκεκριμένα ότι είχα κέντα ή χρώμα κι έτσι προκάλεσα ένα αρκετά δυνατό raise.
Απλά πόνταρα, χωρίς κάποια λογική διαδικασία σκέψης για να στηριχτώ σε αυτή. Ο Bryan λέει ότι θα έκανε call στο River εάν δεν υπήρχε η κάρτα για το χρώμα στο τραπέζι. Η λογική του είναι προφανής. Δεν νομίζω ότι εγώ θα το έκανα το call επειδή δεν σκέπτομαι σαν τον Bryan.
Η δική μου διαδικασία σκέψης είναι μονοδιάστατη – εάν κάνω call και το έχει, θα βγω από τη παρτίδα.
Justin Oliver: Όταν δεν έχεις μάρκες, αποκλείεσαι
Το 2013, ο Justin Oliver κέρδισε το μπρασελέ στο WSOP όταν βγήκε πρώτος ανάμεσα σε 556 συμμετέχοντες και κέρδισε το $2.500 event.
Το 2014 επέστρεψε στο Vegas και παραλίγο να κερδίσει ακόμα ένα μπρασελέ στο $2.500 NLHE event ανάμεσα σε 1165 συμμετέχοντες.
Justin Oliver
Εδώ είναι οι σκέψεις του Justin για αυτή τη παρτίδα:
«Το πιο σημαντικό πράγμα να σκεφτούμε εδώ είναι η δεδομένη στιγμή στο τουρνουά. Εάν κάνω call στο ποντάρισμα του στο River και έχω δίκιο, το stack μου θα γίνει 2300 αντί για 1500».
«Ωστόσο, εάν κάνω call και με κερδίζει, βγαίνω από το παιχνίδι και αυτό είναι καταστροφικό. Ο πρώτος στόχος και το πιο σημαντικό είναι – μην αποκλειστείς από το τουρνουά. Όταν δεν έχεις μάρκες, αποκλείεσαι».
Αλλά θα μπορούσε να μπλοφάρει;
Θα μπορούσε και αν το έκανε, είναι καλό γι αυτόν. Κάνε fold και προχώρα παρακάτω. Πρέπει να δείτε όλα τα πιθανά φύλλα που θα μπορούσε να έχει ο αντίπαλος σας.
Αυτός ο τύπος του παίκτη θα έκανε ποτέ check με ένα draw για χρώμα στο flop; Συνήθως όχι, οπότε το χρώμα δεν είναι πιθανό, αν και θα πρέπει να είχε κάποιες καλές πιθανότητες εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, μπορεί να έχει ένα 8. Πρέπει να σκεφτείτε ποια πιθανά φύλλα με 8 θα μπορούσε να είχε».
«Σε τέτοια σημεία, γενικότερα, οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τι ρισκάρουν και τι μπορούν να κερδίσουν. Ας πούμε ότι είναι ένα ring game. Εδώ πρέπει να κάνουμε call 1500 για να κερδίσουμε 700. Για να κάνουμε το call με αυτές τις πιθανότητες στο pot θα πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπλοφάρει. Εάν κάνουμε λάθος μια φορά στις τρεις, θα χάσουμε 1500 και στις κερδισμένες θα κερδίσουμε 1400 – οπότε θα πρέπει να έχουμε πιθανότητα πάνω από 80% για να έχουμε ένα καλό κέρδος».
Το μάθημα που πήραμε
Μου αρέσει η διαδικασία σκέψης του Justin που θα έπαιζε έτσι ώστε να παραμείνει στο τουρνουά. Πάντα θα υπάρχει μια επομένη παρτίδα. Ωστόσο, όπως και ο Bryan, ο Justin θα σκεπτόταν το range του αντιπάλου του πριν παίξει.
Ποτέ μην υποθέσετε ότι όλα τα σενάρια παίζονται με έναν τέλειο τρόπο.
Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με αυτό και θα το σκεφτώ περισσότερο στο μέλλον.
Ο Justin επίσης μιλά και για τα μαθηματικά που χρησιμοποιεί για αυτή του την απόφαση. Αυτό είναι κάτι που δε το κάνω ποτέ όταν παίζω πόκερ.
Είναι για εμένα μια μεγάλη διαρροή. Με αφήνει να μαντεύω τις περισσότερες φορές και αυτό δε μπορεί να παράξει ένα καλό win rate μακροπρόθεσμα.
Το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα από αυτούς τους 2 φανταστικούς παίκτες είναι ότι ποτέ να μην υποθέτω ότι όλα τα σενάρια έχουν ένα τέλειο τρόπο για να παιχτούν.
Όταν τους πρωτοπροσέγγισα, αναρωτιόμουν εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης σε τέτοιου είδους παρτίδες.
Αντιθέτως, έμαθα ότι δε πρέπει να σκέπτομαι πάντα με τον ίδιο τρόπο σε κάθε παρτίδα. Να ακολουθώ μια διαδικασία σκέψης και να αναλύω το range και να υπολογίζω την αντίδραση του αντιπάλου μου στη δράση μου, την δράση του και την προηγούμενη του μέχρι το σημείο που παίζουμε.
Αυτή είναι η άποψη του Bryan και του Justin. Η δική σας ποια είναι;