ΚΑΝΟΝΕΣ 7 CARD STUD

Το παιχνίδι παίζεται από δύο ως οχτώ παίκτες και η βασική διαφορά μεταξύ του seven-card stud και του Texas hold’em ή του Omaha είναι ότι το seven-card stud δεν περιλαμβάνει flop και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει ούτε κοινά φύλλα για τους παίκτες.


Πως παίζεται

Όπως μπορείτε να δείτε στην πιο πάνω εικόνα, για να ξεκινήσει ένα χέρι, ο κάθε παίκτης παίρνει κλειστά τα πρώτα δύο φύλλα του και ένα τρίτο ανοιχτό. Αυτό ονομάζεται συχνά και τρίτο street. Τα δύο κλειστά φύλλα αποκαλούνται “hole cards” και το ανοιχτό φύλλο λέγεται “door card”. Με βάση αυτά τα τρία φύλλα, αποφασίζει κάποιος αν θα συνεχίσει ή όχι με το χέρι. Όπως σε κάθε παραλλαγή πόκερ, η επιλογή των φύλλων με τα οποία θα ξεκινήσει κάποιος είναι πολύ σημαντική και στο seven-card stud.

Κάθε παίκτης παίρνει συνολικά επτά φύλλα, από τα οποία τα τρία είναι κλειστά και τα τέσσερα είναι ανοιχτά. Από αυτά τα επτά φύλλα ο κάθε παίκτης πρέπει να επιλέξει τον καλύτερο συνδυασμό πέντε φύλλων. Η κατάταξη των φύλλων είναι ίδια με το Texas hold’em ή το Omaha. Το royal flush είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός και το high card (χέρι χωρίς ζευγάρι) είναι ο χειρότερος.

Antes, bring-in και πονταρίσματα

Ενώ στο Texas hold’em και στο Omaha poker τα blinds είναι τα υποχρεωτικά πονταρίσματα, σ’αυτό το παιχνίδι τα antes είναι τα πονταρίσματα που πρέπει απαραίτητα να βάλουν οι παίκτες πριν πάρουν φύλλα στα χέρια τους. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε ένα 1000/2000 seven-card stud παιχνίδι με ante 100 και bring-in 500.

Κάθε παίκτης που θέλει να μοιραστεί φύλλα στα χέρια πρέπει να τοποθετήσει το 100 ante, δημιουργώντας έτσι το pot που θα διεκδικηθεί στη συνέχεια. Στη συνέχεια μοιράζονται τα τρία πρώτα φύλλα σε κάθε παίκτη πριν καθοριστεί ο παίκτης που πρέπει να κάνει το bring-in. Στο seven-card stud, ο παίκτης με το χαμηλότερης δύναμης ανοιχτό φύλλο θα πρέπει να βάλει 500 bring-in το ελάχιστο, αλλά έχει και την επιλογή να “συμπληρώσει” το ποντάρισμα βάζοντας 1000 (το μικρό όριο του παιχνιδιού). Στη συνέχεια, τα πονταρίσματα συνεχίζονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο τραπέζι, με κάθε παίκτη να έχει την επιλογή για call, raise ή fold. Στην περίπτωση που ο πρώτος παίκτης έκανε μόνο το bring-in, οι υπόλοιποι παίκτες έχουν την επιλογή να ποντάρουν 1000 ως πρώτο raise. Μόλις ολοκληρωθούν τα πονταρίσματα, κάθε παίκτης που παρέμεινε στο χέρι παίρνει ένα τέταρτο φύλλο, που ονομάζεται τέταρτο street.

Αντίθετα με παιχνίδια όπου υπάρχει button το οποίο δείχνει από που ξεκινά η δράση, τα πράγματα είναι διαφορετικά στο seven-card stud. Στο seven-card stud, ο πρώτος παίκτης που μιλά στο τέταρτο street είναι ο παίκτης που έχει το μεγαλύτερης δύναμης φύλλο.

Το seven-card stud είναι limit παιχνίδι. Στο ίδιο παράδειγμα του 1000-2000 seven-card stud game που είπαμε πριν, τα όρια των πονταρισμάτων στο τρίτο και τέταρτο street είναι το μικρότερο limit, ή 1000 στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στο πέμπτο, έκτο και έβδομο street, τα όρια αυξάνονται σε 2000.

Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης κάνει ζευγάρι με τα δύο ανοιχτά του φύλλα στο τέταρτο street, ο παίκτης που ανοίγει έχει το δικαίωμα πλέον να ποντάρει το διπλάσιο του μικρού ορίου, ή το μεγάλο όριο. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης ξεκινήσει με άσο και πιάσει άλλον έναν άσο στο τέταρτο street, αυτός ο παίκτης μπορεί να ανοίξει στα 2000 αντί για 1000. Αυτός ο ιδιαίτερος κανόνας ισχύει μόνο στη high εκδοχή του seven-card stud και όχι στη split-pot εκδοχή.